Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2014,
22.52

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija prostovoljstvo Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 12. 6. 2014, 22.52

2 meseca, 2 tedna

Obliž na skrhano povezanost generacij

Siol.net

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

Obliž na vedno bolj skrhano povezanost vseh treh generacij so sodobne socialne mreže, ki jih tkejo predvsem prostovoljci, ki tako nadomeščajo tradicionalne družinske in sorodstvene mreže.

Vsi ljudje imamo potrebo po druženju in tudi starejši ljudje potrebujejo reden stik s soljudmi, ki so ga v preteklosti zagotavljali družina in sorodniki ter sosedje. Tradicionalne socialne mreže počasi postajajo nezadostne za zagotavljanje kakovostne in osrečujoče starosti, zato te mreže potrebujejo pomoč modernih socialnih mrež, kot sta zdravstvo in sistem pokojninskega zavarovanja. Ta dva sistema zagotavljata relativno zadovoljivo oskrbo v bolezni in onemoglosti, vendar potrebujeta pomoč novih socialnih mrež, ki so se začele razvijati v postindustrijski družbi.

V okviru novih informacijskih socialnih mrež, ki jih poznamo kot skupine za samopoč in medgeneracijske mreže, se v skrbi za starejšega sočloveka združujejo usposobljeni prostovoljci. Osamljenost je namreč ena od najpogostejših in najhujših stisk starejših oseb, zato prostovoljci opravljajo delo nekdanje naravne tradicionalne socialne mreže.

Prostovoljstvo je obojestransko zadovoljujoč medčloveški odnos, v katerem morata oba dajati in oba dobivati, piše sodelavka Inštituta Antona Trstenjaka Maja Rant v reviji Kakovostna starost. Medgeneracijsko prostovoljstvo razvija človeško solidarnost in prispeva k večji neodvisnosti starejših ter krepi njihovo socialno zdravje.

Razvejana slovenska medgeneracijska mreža

 | Foto:

Raziskava Inštituta Antona Trstenjaka o tem, kolikšen delež prebivalcev Slovenije, ki so stari 50 let in več,bi bilo pripravljeno prostovoljsko obiskovati starejše ljudi, je pokazala, da bi bilo kar 74 odstotkov oseb v starosti od 50 do 59 let pripravljenih nuditi tovrstno pomoč. Kje in kako se lahko usposobite za medgeneracijsko prostovoljno delo?

Inštitut Antona Trstenjaka

Inštitut Antona Trstenjaka se že več kot dve desetletji posveča razvijanju in terenskemu uvajanju sodobne krajevne socialne mreže za kakovostno staranje in sožitje med generacijami. Spletena je iz več kot desetih novih programov za zadovoljevanje potreb, ki jih obstoječe socialne mreže ne dosegajo, npr. preprečevanje padcev v starosti, usposabljanje družinskih oskrbovalcev, prostovoljstvo za ustanavljanje in vodenje medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje, družabništvo dijakov z upokojenci ob učenju rabe informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Od leta 2010 pripravljajo tečaje za ohranjanje prostovoljske kondicije dolgoletnih prostovoljcev, ki se s starejšimi ljudmi družijo več kot tri leta, vsaj eno uro na teden. Pri tem ni pomembno, iz katerega društva ali zveze društev prihajajo, program pa sofinancira ministrstvo za delo, družino in socialne.

Z enoletnimi tečaji pa so usposobili več kot 2000 prostovoljcev za medgeneracijsko druženje s starim človekom, vodenje medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje in organiziranje lokalnih mrež prostovoljcev. Sodobno prostovoljstvo je torej nepogrešljivo pri krepitvi samopomoči in solidarnosti kot temeljnih komponent človekovega socialnega imunskega sistema.

Slovenska filantropija

 | Foto:

Slovenska filantropija, ki je leta 2008 začela vzpostavljati medgeneracijske skupnostne centre – Hiše Sadeži družbe, v okviru medgeneracijskega programa izvaja tri projekte:

- Sadeži družbe, ki so ga začeli izvajati leta 2006, - vzpostavljanje medgeneracijskih skupnostnih centrov Hiše Sadeži družbe in - mrežo medgeneracijskih programov.

Cilji njihovega medgeneracijskega delovanja so večja socialna vključenost starejših, medgeneracijsko učenje, usposabljanje prostovoljcev vseh generacij, spodbujanje tesnejših povezav med generacijami ter dvig vrednot medgeneracijskega sodelovanja.

Namen projekta Sadeži družb je spodbujanje sodelovanja in povezovanja osnovnih in srednjih šol z društvi upokojencev in drugimi prostovoljskimi organizacijami ter društvi, ki vključujejo starejše.

Mala košarica idej za medgeneracijsko prostovoljstvo:

 | Foto:

- Mladi prostovoljci v parih ali trojicah obiskujejo osamljene starejše na domu. Pri obisku se z njimi pogovarjajo, jim berejo knjige ali dnevni časopis, se igrajo različne družabne igre ali pomagajo pri enostavnejših opravilih.

- Ob praznikih lahko starejše mojstrice za učenec pripravijo delavnice, kjer predstavijo tradicionalne običaje in jih naučijo tradicionalnih spretnosti.

- Kuharske delavnice za mlade in starejše.

- Literarni večeri, kjer udeleženci debatirajo o kakšni zanimivi knjigi, ki so jo brali tako mladi kot starejši.

- Organizirate lahko skupne aktivnosti mladih in starejših v kraju (obeleženja praznikov, sodelovanje ob projektnih dnevih in aktivnostih, mednarodnih izmenjavah ...).

- Obiščete lahko prvo medgeneracijsko Hišo Sadeži družbe ki se nahaja v Murski Soboti, in se udeležite medgeneracijskih delavnic.

- Obnovite ali uredite lahko igrišča, sprehajalne poti, okolico kraja, ali domove ljudi, ki tega sami ne zmorejo, podprete akcijo lokalnega društva ...

- Mladi prostovoljci lahko postanejo kurirji in izposojajo knjige za starejše, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo iz hiše, bi pa z veseljem prebrali kakšno knjigo.

- Mladi lahko prenašajo znanja starejšim (npr. na področju računalništva, sodobnih oblik komunikacije, fotografije), starejši pa naučijo mlajše marsikatero spretnost (kuhanje in peka, stare obrti, predstavitve zanimivih poklicev in hobijev)

- Skupaj lahko ustvarjate časopis.

- Potopisna predavanja, na katerih mladi in starejši predstavljajo svoja potovanja, pogosto razbijajo predsodke in stereotipe.

Mladi za mlade po srcu

 | Foto:

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto je leta 2012 ustanovilo medgeneracijsko središče Mladi za mlade po srcu. Pridobivajo prostovoljce, ki so pripravljeni svoj čas podariti starejšim ljudem, ter iščejo tiste starejše ljudi, ki so osamljeni in tovrstno pomoč potrebujejo.

Osredotočajo se predvsem na starejše, ki živijo izven mesta (Mirna Peč, Stopiče …) in ki so zaradi oddaljenosti in nedostopnosti prikrajšani za kakovostno življenje. V to skupino spadajo predvsem osamljeni, invalidi in bolni.

Kdo lahko postane njihov prostovoljec:

- tisti, ki je star najmanj 15 let,
- tisti, ki želi pomagati ljudem v stiski,
- tisti, izpolnjuje pravila in etične standarde prostovoljnega dela,
- tisti, opravi uvodno usposabljanje in podpiše dogovor o prostovoljnem delu,
- tisti, ki se drži dogovorov in pravil organizacije.

Starejši.gov

Državni portal za starejše in upokojence Starejši.gov nudi celo zbirko različnih informacij o prihajajočih dogodkih, ki se odvijajo po različnih krajih po Sloveniji. Izbor dogodkov je resnično pester, tako da bo lahko čisto vsak našel nekaj zase. Dogodki so razvrščeni v dve kategoriji, in sicer v kategorijo Kje in kategorijo Kaj.

Ponujajo informacije s področja dela in upokojitve, osebnih financ, izobraževanj, potovanj in vizumov. Zelo koristen je njihov seznam bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov ter domov za upokojencev in njihova zbirka pravic in možnosti za izobraževanje.

Simbioza

 | Foto:

Simbioza od leta 2011 povezuje Slovenijo. Socialna inovacija, ki je združila modrost in mladost in pokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti, je v računalniške delavnice vključila več kot 20.000 ljudi. Zgodba računalništva je dobila trajnostno zgodbo preko Medgeneracijskega centra, Simbioza šol in projekta Simbioza mojstri. Simbioza se širi tudi mednarodno in nosi dobro ime Slovenije v širni svet.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte