Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2015,
12.59

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Slovensko društvo za pomoč hrtom

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Torek, 16. 6. 2015, 12.59

2 meseca, 3 tedne

Konec kariere hrtov tekačev ne sme biti tudi konec njihovega življenja

Siol.net

Foto: Slovensko društvo za pomoč hrtom

Hrte tekače, ki niso več v tekmovalni formi, čaka žalostna usoda. Le vsak četrti ima srečo, da dobi ljubeč dom pri novih lastnikih. Slovensko društvo za pomoč hrtom je novi dom našlo že za 368 hrtov.

Slovensko društvo za pomoč hrtom, ki je bilo ustanovljeno leta 2008, je bilo prvo društvo v Sloveniji, ki se je začelo ukvarjati z reševanjem odsluženih hrtov tekačev in lovcev.

V sedmih letih, odkar je bil posvojen prvi odsluženi hrt v Sloveniji, je društvo dom in ljubeče lastnike našlo že 368 hrtom.

Le vsak četrti hrt tekač najde nove lastnike

 | Foto:

Sistem pasjih dirk s stavami se je izoblikoval v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike in se od tam preselil v Evropo. Danes največ profesionalnih dirk z velikimi angleškimi hrti prirejajo v Veliki Britaniji, Združenih državah Amerike (v 13 od 51 zveznih držav), na Irskem, v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Ob koncu tekaške kariere vse tekmovalne pse čaka t. i. upokojitev, vendar pa za večino hrtov konec kariere žal pomeni tudi konec življenja.

Po podatkih britanskih humanitarnih organizacij naj bi se na Irskem in v Veliki Britaniji vsako leto skotilo okoli 60 tisoč velikih angleških hrtov, od teh naj bi jih 40 tisoč ubili že kot mladiče, ker naj ne bi dosegali ustreznih kriterijev za pse tekače. Okoli 20 tisoč novih hrtov vsako leto začne tekmovati in so vpisani v bazo profesionalnih tekačev, enako število, torej 20 tisoč, pa jih vsako leto zavržejo, ker niso več primerni za tekmovanje.

Le vsak četrti tekmovalni hrt ima to srečo, da ga rešijo organizacije za pomoč hrtom in ga kot hišnega ljubljenčka posvojijo prijazni ljudje. Vsi drugi končajo na pasjih deponijah, kjer jih evtanazirajo ali oddajo kot pse za medicinske poskuse.

Hrti v Španiji imajo lovsko kariero, a samo dve leti

 | Foto:

V Španiji pa španske hrte ali galge na podeželju uporabljajo za lov na zajce.

Po končani lovski sezoni, ko so stari manj kot dve leti, jih lastniki zavržejo, ker jih ne potrebujejo več.

Odpeljejo jih v mesto, kjer jih prepustijo življenju na ulici, dokler od izčrpanosti in lakote ne poginejo.

Vsako leto je ubitih več tisoč galgov – njihovi lastniki jih obesijo na drevo, pretepejo do smrti, kamenjajo, privežejo na železniške tire in, le redko, ustrelijo.

Na srečo peščica galgov, ki opisani holokavst preživi, najde zatočišče v španskih zavetiščih, ki jih financirajo nevladne organizacije.

S pomočjo skupin za pomoč hrtom pozneje dobijo ljubeče domove po vsej Evropi.

Mednarodno sodelovanje v dobro vseh hrtov

 | Foto:

Hrti, ki jim nove domove išče slovensko društvo za pomoč hrtom, prihajajo iz Španije, Anglije in Irske, občasno pa pomagajo tudi kakšnemu hrtu iz bližnjih držav.

Društvo že vsa leta sodeluje z istimi ekipami, ki jih sproti obveščajo, kateri izmed hrtov potrebuje novi dom.

Sodelujejo z irsko ustanovo Irish Greyhound Board, z angleško organizacijo Greyhounds In Need, ki financira prevoze po vsej Evropi, s španskim zavetiščem El Arca de Noe Albacete in s trenerji, ki potrebujejo nove domove za svoje varovance.

Informacije o hrtu objavijo na spletni strani in upajo, da čim prej dobi ljubečo družino.

Trenutno v Sloveniji na nov dom čakajo štirje španski hrti in en podenco (ibiški hrt, ena najstarejših pasem), v zavetiščih po vsej Evropi pa na nove domove čaka več kot tisoč hrtov.

Kako do hrta?

 

"Z vsako družino, ki želi posvojiti hrta, se najprej srečamo. Tako ima možnost videti in spoznati hrte, ki so že v Sloveniji, njihov značaj in obnašanje. Obenem jim lahko odgovorimo na vsa vprašanja, ki se porajajo pred posvojitvijo novega člana družine, sami pa izvemo, v kakšnem okolju bo bival nov kuža," nam je povedala Nina Žepič iz Slovenskega društva za pomoč hrtom.

Opisi in fotografije hrtov, ki so na voljo za posvojitev, so objavljeni na www.pomoc-hrtom.si.

Tisti, ki se zanimajo za posvojitev hrta, lahko pišejo na drustvozapomochrtom@gmail.com.

Sem pravi za posvojitev hrta?

 | Foto:

Preden se odločimo, da bomo svoj dom odprli upokojenemu hrtu, dobro razmislimo. V pomoč nam bodo naslednja dejstva in vprašanja:

- Vsi hrti, ki iščejo dom in so na voljo za posvojitev prek Slovenskega društva za pomoč hrtom, so veliki psi.

- Življenjska doba hrtov je od 12 do 15 let, tako da se je treba zavedati, da bo posvojeni hrt vaš družabnik kar nekaj časa, zato o svoji odločitvi glede posvojitve skrbno premislite.

- Hrti potrebujejo vsakodnevne sprehode, v slabem, mrzlem in tudi deževnem vremenu.

- Imate čas za življenje s psom? Živeti s psom pomeni poseben način življenja.

- Kako bo za hrta poskrbljeno med počitnicami, dopustom ali kadar boste odsotni?

- Hrti spadajo med bolj zdrave pasme psov, vendar pa lahko tako kot vsa živa bitja tudi oni zbolijo. Ste pripravljeni in zmožni pokriti stroške morebitnega zdravljenja in zdravstvene oskrbe hrta?

- Ste pripravljeni vsako leto kriti strošek obveznih cepljenj in izdatkov za dobro prehrano?

- Vsak pes, čeprav morda včasih specifičen in s posebnimi potrebami, si zasluži dom, v katerem bo lahko živel prijetno in mirno do konca svojih dni. Še posebej odsluženi hrt, ki najpogosteje ni imel zavidanja vrednega življenja, si zasluži družbo ljudi, ki mu je pripravljena ponuditi varnost in ljubezen ter ga navaditi na novo življenje.

Če niste povsem prepričani, da imate dovolj motivacije in izkušenj za življenje s posvojenim hrtom, vam društvo posvojitev odsvetuje.

Predvidljivi lovci z nežno dušo

 | Foto:

Ko psa pripeljemo domov, nikoli ne moremo zagotovo vedeti, koliko časa bo trajalo prilagoditveno obdobje. Faze prilagajanja so odvisne od značaja posameznega hrta in od okolja, od koder prihaja. "Včasih posvojitelji že v enem tednu dobijo občutek, da so s hrtom skupaj že vse življenje, včasih pa se pes šele v nekaj mesecih popolnoma navadi na novo družino in okolje," nam je povedala Nina Žepič. Z njeno družino živijo štirje španski hrti galgi in ena velika angleška hrtica greyhoundica.

Čeprav so hrti zelo predvidljivi psi, se je treba zavedati njihove lovske narave, zato lastnikom svetujejo, da svojih psov v začetni fazi prilagajanja na novo okolje ne spuščajo s povodcev, pozneje pa le v nadzorovanem, varnem in psu znanem okolju.

Hrti so zelo nežni in mirni psi, ki se odlično razumejo tudi z otroki. Seveda pa se je treba zavedati, da hrt ni otrokova igrača in da smo odrasli tisti, ki moramo poskrbeti, da bo njuno sobivanje prijetno za oba.

Delovanje Slovenskega društva za pomoč hrtom bodo podprli tudi v Lidlu. Podarili jim bodo zalogo premium pasje hrane Optidog.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte