Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
12.20

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial jajca Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 2. 4. 2015, 12.20

2 meseca, 2 tedna

Kako uporabimo jajce, ki mu bo potekel rok uporabe

Siol.net

Foto: Thinkstock

Nekatera živila so bolj pokvarljiva, zato je preverjanje datuma uporabe še kako pomembno. Posebej pri jajcih, saj jim po videzu ne moremo določiti, ali so stara ali sveža.

Rok trajanja ponavadi ne označuje, do kdaj je živilo užitno, ampak samo to, do kdaj ohranja svoje izvorne lastnosti, torej v smeti mečemo povsem dobro in zdravo hrano.

Pretečeni rok še ne pomeni neužitne hrane. Rok uporabnosti moramo ločiti med zakonsko predpisano označbo živila (uporabno najmanj do ...), ki jo zahteva EU, in tistimi, kjer je dejansko napisano opozorilo, do kdaj je živilo treba porabiti (porabiti do ...). Jajca so eno redkih živil, ki jim po videzu težko določimo, ali so še užitna ali ne, tudi ko preteče rok uporabe. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na datum.

Kako ugotovimo, ali je jajce sveže?

Za takšen test potrebujemo skledo, do polovice napolnjeno z vodo, in surova jajca v lupini. Na ta način lahko določimo starost do štirih tednov:

1. Jajce je sveže, če takoj, ko ga položimo v skledo z vodo, potone na dno.
2. En teden staro jajce sicer potone na dno, vendar en del ostane privzdignjen.
3. Takšno jajce v skledi z vodo išče ravnotežje in se brez težav dvigne z dna posode.
4. Štiri tedne staro jajce plava pod površino vode.

Jajca, ki splavajo na površino, niso več primerna za našo hrano, saj so v njih bakterije izločile že toliko plina, da jajce v vodi lebdi.

 

Ali ste vedeli …

... da so kuhana jajca manj obstojna kot surova?

Pri kuhanju jajc uničimo zaščitni ovoj na površini lupine, tako da skozi njene pore mikroorganizmi z lahkoto prehajajo v notranjost jajc oz. ga okužijo.

Zato je potrebno tako obdelana jajca najpozneje v dveh urah shraniti v hladilnik in porabiti v roku enega tedna. Poleg tega je treba paziti, da jajca, ki jih barvamo za veliko noč, obarvamo z barvo za živila.

Koristno in prijetno – pečemo dobrote!

Da ne bi šla jajca v nič, jih porabimo za pripravo kakšne dobrote. Ena takšnih so janeževi piškoti, v katere gre štiri do pet jajc, ali biskvit, v katerega gredo prav tako štiri jajca.

Janeževi piškoti

 | Foto:

Potrebujemo:

•4-5 jajc • 4 žlice sladkorja • 4 žlice moke • 2 žlici ruma • 2 žlici vode • janež

Priprava:

Z električnim mešalnikom zmešamo jajca in sladkor, ko se zmes speni, prilijemo rum in vodo, še malo stepamo in dodamo moko. Da bi se piškoti lepše pekli, naj pripravljeno testo počiva 15 minut. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj z dvema žličkama oblikujemo majhne kupčke. Potresemo jih z janežem. Pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, od 8 do 12 minut.

Biskvit

 | Foto:

Potrebujemo:

4 jajca 250 g sladkorja 250 g moke 1 dl olja 1 dl mleka 1 vanilijev sladkor 1 pecilni prašek

Priprava:

Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo, dodajamo mleko in olje ter neprestano mešamo. Pecilni prašek vmešamo z moko in vse narahlo vmešamo v jajčno maso. Vlijemo v namaščen in z moko posut pekač ter pečemo pri 180 stopinjah okoli 20 do 30 minut. Po želji dodamo v polovico mase kakav. Najprej vlijemo v pekač belo maso in nato še temno in ustvarimo pisano pecivo. Ker pa je pomlad in se nam že cedijo sline po sadnih okusih, lahko v osnovno maso primešamo tudi sadje.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte