SiolNET. Trendi Ustvarimo boljši svet
Siol.net

Foto: Matej Leskovšek

  • Messenger
  • Messenger

Europa Donna z Anjo Rupel zaplesala ob dnevu zdravih dojk

Siol.net

Foto: Matej Leskovšek

Letošnji dan zdravih dojk, 15. oktober, je bil namenjen plesu. Združenje Europa Donna je s plesom posredovalo pomembno sporočilo: "Za svoje zdravje smo odgovorni sami."

Več kot 1.200 učencev osnovnih in srednjih šol, plesalcev plesnih šol, članic združenja Europa Donna in podpornikov društva je na dan zdravih dojk, 15. oktobra, ob pesmi Lep je dan hkrati zaplesalo v Novem mestu, Slovenski Bistrici in Ljubljani.

Pesem Anje Rupel Lep je dan ima namreč pravo sporočilo za dan, ki ga obeležujemo 15. oktobra: "vse diši že po pomladi, lep je dan, naj te nič ne ustavi ... ven poglej in se nasmej ... na skrbi pozabi". Združenje Europa Donna ga je zaradi optimističnega besedila izbralo za geslo rožnatega oktobra, svetovnega meseca boja proti raku dojk.

"Že osmo leto opozarjamo na zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, na vzdrževanje telesne teže in vsakodnevno telesno dejavnost, pomen samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja bolezni," je ob začetku plesa na Cankarjevi ulici v Ljubljani povedala generalna sekretarka združenja Europa Donna Tanja Španić. Plesalcem se je z neposrednim vklopom in predvajanjem pesmi Lep je dan pridružil Val 202.

Tudi bolezen ne vpraša, ali sije sonce ali dežuje

Mojca Senčar: "Bolezen ne vpraša, ali sije sonce ali dežuje." Mojca Senčar: "Bolezen ne vpraša, ali sije sonce ali dežuje."

"Veseli nas, da je kljub slabemu vremenu danes z nami toliko ljudi. Tudi bolezen ne vpraša, ali sije sonce ali dežuje. Ko zboliš, je izjemno pomembno, da prideš v institucijo, ki zna zdraviti raka dojk, prav tako pa je pomembna podpora bližnje in daljne okolice. Vsi, ki so prišli na dogodek, se na ta način tudi ozaveščajo o raku dojk, najpogostejšem raku pri ženskah," je povedala predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar.

Posluh za ozaveščanje svojih zaposlenih tudi v Lidlu Slovenija

europa donna paket Foto: Siol.net V Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna so še posebej veseli, da imajo posluh za ozaveščanje tudi večja slovenska podjetja, ki so prepoznala svojo pomembno vlogo pri ozaveščanju svojih zaposlenih o pomenu preventive. V Lidlu Slovenja so tako sami prišli na idejo, da bi se povezali z združenjem in v okviru promocije zdravja na delovnem mestu sodelavke seznanili s preventivnimi ukrepi za zgodnje odkrivanje raka na dojkah. Prvi in najpomembnejši korak je seveda ozaveščanje, zato so ob dnevu zdravih dojk vsem svojim sodelavkam podarili darilo s sporočilom, da naj bosta v rožnatem oktobru zdravje in ljubezen do samih sebe na prvem mestu.

"Takšna gesta je hvale vredna in bi morala postati vzor (in potem pravilo) v vseh slovenskih podjetjih. Mislim, da smo na tem področju skupaj zaorali pravo in pomembno ledino," je povedala Tanja Španić, generalna sekretarka Europe Donne Slovenija.

Poleg tega je Lidl Slovenija vsem udeležencem plesa ob dnevu zdravih dojk podaril paket presenečenja.

Zdrav življenjski in zgodnje odkrivanje

Barbra Drnač in Mojca Senčar: Barbra Drnač in Mojca Senčar:

Slabo vreme ni bilo ovira za uspešno izvedbo plesa in kot je povedala ena od organizatork dogodka in članica združenja Barbra Drnač: "Danes dežuje in se ne damo. Kemoterapija nas ni ubila, pa nas bo en dež? To je 15. oktober, dan zdravih dojk. Če bi praznovanje prestavili, bi bilo to tako, kot bi praznovanje silvestrovega prestavili na kakšen drug dan."

Barbra Drnač, ki je tudi sama pred leti zbolela za rakom dojk, se spominja, da je prvi mesec po odkritju bolezni preživela v pogovoru s seboj, s hčerko Terezo in partnerjem Bojanom. "Spraševala sem se, zakaj ravno jaz – nekadilka, vegetarijanka, ki se veliko giba. Ko sem se odločila, da napovem boj raku, sem takoj navezala stik z Mojco Senčar, ki mi je močno pomagala. Po enem letu sem postala aktivna članica društva in pomagam pri različnih dogodkih," je še povedala nasmejana Barbra.

Ob kakšnih znakih moramo k zdravniku?

Tanja Španič: Tanja Španič:

Ženska naj si redno mesečno pregleduje dojke. Zelo pozorna naj bo na kakršnekoli spremembe. Če opazi spremembo, naj jo spremlja en mesec. Če sprememba ostane vsaj en mesec, naj gre k zdravniku. 90 odstotkov sprememb na dojkah je nerakastih sprememb.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1200 žensk in do deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni.

* Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin