Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Siol.net

Foto in video: YouTube

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet pletenje Lidl Slovenija

Petek, 21. 11. 2014, 9.09

4 leta, 5 mesecev

Ena leva, ena desna, ena kapa … in en šal

Siol.net

Foto in video: YouTube

Splesti kapo ali šal, to je edino vprašanje, ki se vam lahko poraja, ko vas jeseni začnejo srbeti prsti in je čas, da si naredite čisto svoj modni dodatek, ki lahko postane tudi darilo z osebno noto.

Za pleteno kapo ne potrebujemo veliko časa in volne. Če znate nasnuti zanke, obvladate leve in desne in pletenje dveh zank skupaj, potem ste pripravljeni za to kapo, saj je narejena zelo hitro in je primerna za začetnike. Ko se boste izmojstrili, boste takšno kapo naredili v dveh do treh urah.

Potrebujemo stogramski klopčič res debele volne (lahko vzamete tudi dve niti skupaj), kratke okrogle pletilke (40-centimetrske) številka 10 in komplet petih pletilk številka 10.

Sledite prvemu posnetku, kjer je natančno opisano, kako začeti in nadaljevati vse do krone kape. Koraki so lepo opisani, morda vas bo zmotilo le to, kako teče nit v rokah pletilje. Pri nas smo navajeni plesti na "celinski" način, ki je malce drugačen od ameriškega. Ampak če ste vešči vsaj tega dela pletenja, vam kapa ne bo delala preglavic. Nit naj v rokah teče tako, kot ste navajeni.

Začetek kape:

Na okroglo pletilko nasnujemo 44 zank, ki jih previdno, brez sukanja zank, združimo v krog in označimo z markerjem oziroma označevalcem, nitjo ali elastiko. Tako bomo vedno vedeli, kje se začne nov krog. Približno osem vrstic oziroma pet centimetrov pletemo patentni vzorec – dve levi, dve desni. Zdaj pletemo samo desne zanke okrog in okrog, dokler kapa ne naraste na približno 16 centimetrov oziroma 17 vrstic desnega vzorca. Označevalec prestavljamo iz vrstice v vrstico, da ves čas "potuje" z nami po kapi navzgor.

Na vrsti je krona kape, ki jo bomo naredili tako, da bomo v prvem krogu najprej spletli dve desni zanki, potem pa bomo popletli dve zanki skupaj in tako do konca kroga. Na pletilki imamo tako 33 zank. Potem spletemo en krog samo desne zanke, brez zmanjševanja.

Zaključek kape:

Zdaj sledite drugemu posnetku. V tretji vrsti ožanja kape spet pletite dve desni zanki in dve desni zanki skupaj. Ker imamo na okrogli pletilki vedno manj zank, moramo presedlati na komplet petih ravnih pletilk. Po osem zank prenesemo na vsako od pletilk, dokler ne prenesemo vseh zank na štiri pletilke, z eno pa delamo naprej. Ko bomo imeli na pletilkah samo še nekaj zank, se bomo morali malce "stepsti" s kopico pletilk, vendar to pomeni, da je kapa že pri koncu, zato ne obupajte. Končamo s šestimi zankami, ki jih prenesemo na dve pletilki. Odrežemo nit in jo s šivanko všijemo v vse zanke, zategnemo in skrijemo v notranjost kape.

Naredimo še cofek in čudovita kapa je narejena.

Za šal vzamemo enako volno in enako debele pletilke. Naredimo 20 zank in pletemo same desne naprej in nazaj, v nedogled oziroma do želene dolžine šala. Na koncu lahko dodamo resice ali pa ne. Tudi ta izdelek bo narejen s svetlobno hitrostjo, zato ne oklevajte in si privoščite doma narejen šal.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte