Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
22.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Center ponovne uporabe Ustvarimo boljši svet

Torek, 1. 7. 2014, 22.18

2 meseca, 1 teden

Dajte odpadku novo priložnost

Siol.net

Namesto da jih odnesemo na odlagališče, lahko odslužene, a še uporabne predmete podarimo mreži Centrov ponovne uporabe. Tam bodo naši odpadki zaživeli novo življenje.

Zakaj ne bi odsluženim predmetom podarili novega življenja? Kar se nam zdi odvečna krama ali pa odpadek, morda nekdo potrebuje, za naš kos opreme pa je pripravljen plačati simbolično ceno. Ponovna uporaba predmetov postaja vedno bolj priljubljen način pridobivanja dobrin, saj nam v skrbi za okolje in denarnico omogoča, da nismo omejeni samo na kupovanje bleščečih novih stvari.

S Centri ponovne uporabe nad brezposelnost

Konzorcij podjetij Okoljsko raziskovalni zavod (ORZ) in Tehnološki center za aplikativno ekologijo je prvi Center ponovne uporabe odprl pred dvema letoma v Rogaški Slatini, do danes pa je zaživelo že kar devet tovrstnih trgovin, kjer vsak lahko odda še uporabne odslužene predmete. Idejni vodja projekta centrov ponovne uporabe je doktorica bioloških znanosti dr. Marinka Vovk, ki se pri svojem delu profesionalno ukvarja z ekologijo oziroma varstvom okolja. S konceptom ponovne uporabe je mogoče razviti nova delovna mesta in zmanjšati količino odloženih odpadkov ob hkratnem reševanju družbenih vprašanj, kot sta brezposelnost težje zaposljivih in zmanjševanje revščine.

Centri ponovne uporabe so namreč socialna podjetja, ki omogočajo zaposlitev težje zaposljivih. Ustanovili so jih v okviru projekta Use-Reuse, ki ga sofinancirata ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Evropski socialni sklad.

Do danes je zaživelo že kar devet Centrov ponovne uporabe | Foto: Do danes je zaživelo že kar devet Centrov ponovne uporabe

Imate tudi vi odvečne kose pohištva, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov, igrač, oblačil, posode in podobnih predmetov? Ne veste, kam z njimi, saj so še povsem ohranjeni in takšni, da bi jih lahko še kdo uporabljal, vendar ne veste, komu jih podariti? Odslej ne boste več imeli težav s tem, kajti za vse še uporabne izdelke poskrbi Center ponovne uporabe.

Laura Pleško, sicer promotorka prodaje, marsikatero odsluženo stvar predela po svoje. | Foto: Laura Pleško, sicer promotorka prodaje, marsikatero odsluženo stvar predela po svoje.

Prenova odsluženih predmetov je umetnost

V Kranju, kjer je Center ponovne uporabe odprt ob Komunali na Zarici, nas je ob prihodu najprej pozdravil odslužen starinski stol z dušo, ta kot maskota varuje vhod v velik nakupovalni šotor. Tam kot promotorka prodaje dela Laura Pleško, po poklicu sicer analitičarka, ki pa jo je vedno vleklo v umetnost.

In prenova odsluženih predmetov je umetnost, ki podaljša življenjsko dobo še uporabnim izdelkom. Prav ta stol ob vhodu bo namreč ob ponovnem brušenju in lakiranju še naprej veselo vabil k ugodnim nakupom ali pa samo brskanju med policami. "Ta je še od moje stare mame in ga nočem prodati, ker je res nekaj posebnega. Mogoče ga bom prebarvala," je potrepljala utrujen, star stol in nas povabila med tiste predmete, ki sicer čakajo na svoje nove lastnike.

Vse stvari, ki jih ljudje ne potrebujejo več, v Centru pregledajo – nekatere morajo tudi zavreči – nato pa jih pošljejo v mizarsko, tapetniško, slikarsko ali šiviljsko obdelavo. Priučeni mojstri jim vdahnejo novo življenje.

Centri ponovne uporabe:

- Ljubljana
- Rogaška Slatina
- Vojnik
- Tepanje
- Slovenske Konjice (Zbirni center CERO)
- Ormož
- Trebnje
- Velenje
- Kranj (Zbirni center Zarica)
- Tržič

 | Foto:

Prihranijo tri tone in pol odpadkov na leto

"Vsak mesec rešimo kar tri tone in pol predmetov, s čimer varujemo okolje. Kupci radi prihajajo k nam. Nekateri pridejo, ker si drugega ne morejo privoščiti, nekaj imamo tudi zbirateljev, nekateri pa pri nas kupljene stvari prodajajo naprej. Temu se ni mogoče izogniti, vse pa prodamo z računom," je povedala Laura Pleško, ki pred prenizkimi cenami reši tudi marsikatero dragoceno umetnino.

Delavci Centrov ponovne uporabe morajo namreč opraviti posebno izobraževanje, kjer jih poučujejo promotorji ponovne uporabe in odpadne umetnosti. Tako je nekoč rešila dragoceno sliko slikarja Miroslava Kuglerja, ki jo je nato namesto za nekaj evrov prodala za 300 evrov. V galerijah je namreč izvedela, da je slika vredna od 500 do 700 evrov.

"Stalno raziskujem po internetu in se tudi tako izobražujem," je dodala Laura Pleško, ki se popravil in osvežitev loteva tudi sama. "Vedno sem rada oblikovala, moje stanovanje je opremljeno po konceptu ponovne uporabe in tako sem pomagala opremiti tudi stanovanja številnih prijateljic."

Sredstva od prodanih izdelkov podarijo Fundaciji Vincenca Drakslerja | Foto: Sredstva od prodanih izdelkov podarijo Fundaciji Vincenca Drakslerja

Ohranjen starinski porcelan za nekaj evrov

Tako se med brskanjem po "nakupovalnih policah" skoraj na vsakem koraku dobesedno zaletimo v popolnoma ohranjene porcelanaste vrčke, skodelice, čisto nove kristalne kozarce, krožnike, vazice in svečnike, ki za nekaj evrov čakajo na nas. Za moške pa je zanimiv kotiček še delujoče elektronske opreme, ki nas popelje v neke druge čase. Povsod nas obdajajo knjige in okrasni predmeti, nekaj je tekstila in igrač, tam so tudi posamezni kosi pohištva. "Veliko mladih parov pride k nam po omarice, ki jih potem še sami malo preuredijo."

Center ponovne uporabe v Kranju je odprt vsak dan, tudi pozimi, ko je zaradi prehudega mraza včasih treba tudi skakati s kolebnico, da se malo pogrejejo. A misel na to, da s svojim delom prispevajo sredstva za Fundacijo Vincenca Drakslerja, ki skrbi za reintegracijo ozdravljenih odvisnikov, jim daje dovolj vneme za delo tudi v takšnih razmerah. Ostaja le ena skrb, in ta je, kako bodo preživeli po decembru, ko se projekt izteka in jih država ne bo več financirala. Ponovna uporaba predmetov bo zagotovo živela še naprej, saj je to gibanje, ki ga ni mogoče več ustaviti.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte