Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
18.36

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kostumi maske

Nedelja, 3. 2. 2013, 18.36

1 leto, 2 meseca

Top 10 zgodb o nastanku filmskih kostumov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kostumografija je pomemben del filmske industrije in čeprav se nam nekateri kostumi ne zdijo nič posebnega, pa so zgodbe o njihovem nastanku toliko bolj zanimive.

Gospodar prstanov

V Tolkienovi trilogiji, ki jo je na filmska platna spravil Peter Jackson, je lik Aragorna videti kot popotnik, ki se že dolgo ni oprhal. Aragorna je upodobil Viggo Mortensen, ki pa se je v to, da bo njegov kostum videti čim bolj prepričljivo, precej vživel. Mortensen je oblačila, ki so mu bila dodeljena, vzel domov, kjer jih je imel vsak trenutek prostega časa na sebi, da so se obrabila. Nekajkrat jih je celo sam zakrpal.

Noč čarovnic

Ob grozljivki z morilskim antagonistom, zloglasnim klavcem Michaelom Myersom na čelu, vsakogar spreleti srh, smešno pa je, da je njegova maska plod nečesa popolnoma nedolžnega. Tommy Lee Wallace je masko našel v trgovini s pripomočki za noč čarovnic, šlo pa je za masko kapitana Kirka iz Zvezdnih stez. Wallace je masko priredil tako, da je povečal luknje okoli oči in jo pobarval z belo-modrim sprejem.

Vesoljci iz osmega potnika so bili ustvarjeni s pomočjo kondomov!

Batmanova vrnitev

Catwoman se je pojavila v kar nekaj filmih, nazadnje smo jo videli v filmu Vzpon Viteza teme, nedvomno pa je vroča mačka svoj vrhunec doživela v Burtonovem filmu Batmanova vrnitev, v katerem je bila Michelle Pfeiffer oblečena v kostum iz PVC-ja. Kostumografinja Mary Vogt je kostumu za Catwoman dodala lesk tako, da so silikon z gobami nanašali na igralko. Proces nastajanja kostuma je bil precej težaven.

Tron: Zapuščina

Produkcija akcijskega pustolovsko znanstvenofantastičnega trilerja je bila ena najdražjih vseh časov. Film ima proračun, visok okoli 300 milijonov dolarjev, kostumografinja Christine Clark pa je kljub vsej tehnologiji pri kostumih ostala zvesta stari šoli. Uporabila je tehnologijo japonskih zaščitnih jopičev, ki so bili osvetljeni s pomočjo žic in baterij na hrbtu, ki so obleke osvetljevale okrog dvajset minut. "Ponavadi na snemanju slišimo: 'Zvok, kamera, akcija!' Pri nas smo tem trem dodali še: 'Prižgite jih!'" je povedala Clarkova.

John Travolta je v Vročici sobotne noči iz leta 1977, kjer je pokazal tudi svoje plesne sposobnosti, postal tudi prava stilska ikona. Ker je v času nastajanja disko izgubljal svoj čar, je moral Travolta za oblačili pobrskati kar po lastnih omarah. Legendarno belo trodelno obleko pa so kupili v zanikrni prodajalni v Brooklynu.

Pri animacijah stop motion je največ dela z detajli. Kot da devetdesetminuten film, v katerem je bilo treba ves čas premikati majhne figurice, ni bil dovolj, so bila vsa miniaturna oblačila tudi ročno sešita in spletena. Oblačilca je ustvarila Althea Crome, ki je za majcene figurice naredila celo spodnje perilo! Nekatere šivanke, s katerimi plete, so tanke kot človeški las.

Čarovnik iz Oza

Ko je Buddy Ebsen dobil vlogo Pločevinka (The Tin Man) se mu ni niti sanjalo, v kaj se podaja. Igralec je šel skozi številna pomerjanja in spremembe kostuma, na koncu so se ustvarjalci odločili, da mu bodo obraz pobarvali z aluminijevim prahom. Po devetih dneh snemanja je Ebsen potožil, da težko diha, čez nekaj minut pa je moral po pomoč v bolnišnico. Izkazalo se je, da ima alergijo na masko, njegovo vlogo pa je hitro in brez pojasnil javnosti prevzel Jake Haley. Kostum so malce spremenili – namesto prahu so aluminij zmešali z barvo. In mimogrede, namesto olja, s katerim se Pločevinko podmaže, so uporabili tekočo čokolado!

V eni najslavnejših scen iz tega filma se Sandy (Olivia Newton-John) prelevi v vročo mačko v črnem. V resnici pa je bila ta kultna oprava za igralko prava mora. Njene hlače so bile tako oprijete, da so jih šivali kar na njej. Ne le to, igralka ni smela na stranišče ves dan snemanja, saj bi morali hlače najprej odšiti in nazaj zašiti, kar bi vzelo preveč časa.

Edvard Škarje

Oprijeto usnje in lasulja, pa ne pozabimo na škarje … Johnny Depp je bil v tem Burtonovem filmu skoraj neprepoznaven. Deppov kostum je bil nadvse neudoben, da bi se v njem čim bolje počutil, pa so mu vanj vgradili posebne hladilce, saj črnina in usnje nista prav nič prijetna na žgočem floridskem soncu. Kljub temu je moral igralec po posnetem prizoru v prav posebno ohlajeno sobo, kjer je lahko lažje zadihal.

Poleg usnja in lateksa so bili deli kostuma narejeni še iz stare zofe iz prvega stanovanja Tima Burtona.

Ne spreglejte