Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
20.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

top 10

Petek, 21. 2. 2014, 20.04

7 let, 12 mesecev

Top 10 nezasluženih oskarjev za najboljši film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oskarji so pred vrati. To nedeljo, 2. marca, bodo padale odločitve. Pa bodo vse pravilne in vsem po volji? Bomo videli.

Ker se akademija velikokrat ušteje, še posebej kar zadeva kategorijo najboljši film, smo pobrskali za desetimi filmi, ki so (po mnenju številnih, tako kritikov kot občinstva) nezasluženo prejeli oskarja za najboljši film, in njihovimi boljšimi nadomestki.

10. Ognjene kočije (Chariots of Fire) namesto Rdečih (Reds) – 1981

Ko je govora o športni drami Ognjene kočije, kaj je prvo, kar vam pade na misel? Film s počasnim tempom o tekačih in znana elektronsko zveneča glasbena podlaga Grka Vangelisa, ne? Žal je film slabši od svoje grandiozne spremljajoče glasbe. Oskarja so podelili filmu o rivalstvu med britansko-židovskim in škotsko-krščanskim športnikom. Morali bi ga epski drami Rdeči, ki dramatizira enega od največjih trenutkov v ameriški politični zgodovini: željo dveh radikalcev, da miselnost upora ruske oktobrske revolucije leta 1917 preneseta na ameriška tla.

9. Okoli sveta v 80 dneh (Around the World in 80 Days) namesto Velikana (Giant) – 1956

Tega leta je slavil film Okoli sveta v 80 dneh, barvita, komično obarvana pustolovščina britanskega gospoda, ki se skupaj s svojim slugo zaradi stave odpravi na pot okoli sveta, in to v balonu. Moral bi slaviti Velikan, izvrstna žajfnica o teksaški nafti in poželenju, pravzaprav originalni Dalas. Film, v katerem se je v svoji zadnji vlogi predstavil neprekosljivi James Dean, ki je kmalu zatem umrl v prometni nesreči.

8. Chicago namesto Pianista (The Pianist) – 2002

Leto 2002 je doživelo vrnitev filmskega muzikala, ko je Chicago režiserja Roba Marshalla pobral kar šest zlatih kipcev, tudi za najboljši film. Zaradi nedosledne montaže so plesne točke nepopolne, obenem pa tudi naj ne bi dosegle zadovoljujočega vrhunca. Nepevski in neplesni vmesni deli naj bi bili izredno dolgočasni. Tako vsaj menijo številni kritiki. Oskar za najboljši film bi moral to leto pripasti Pianistu Romana Polanskega, izvrstni vojni drami, ki temelji na spominih Poljaka Wladyslawa Szpilmana. Film je vseeno slavil v treh pomembnih kategorijah. Prejel je oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi (Adrien Brody), za najboljšega režiserja in najboljši prirejeni scenarij.

7. Titanik (Titanic) namesto LA zaupno (LA Confidential) – 1997

Titanik (eden od redkih filmov, ki je slavil v prav vseh kategorijah, za katere je bil nominiran; prejel je 11 oskarjev) je sicer monumentalni dosežek v filmski industriji, a vseeno je bil to leto nominiran boljši film. LA zaupno je mojstrska kriminalna drama, ki temelji na romanu Jamesa Ellroya, postavljena v petdeseta leta 20. stoletja. Kim Basinger je prejela oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi, film je v zvezdništvo izstrelil Russella Crowa, obenem pa postregel še z izvrstno igro Guya Pearcea in Kevina Spaceyja.

6. Forrest Gump namesto Kaznilnice odrešitve (The Shawshank Redemption) – 1994

To leto je Forrest Gump slavil na veliko. Nekoliko nezasluženo je pobral šest zlatih fantičev: za najboljši film, režijo, glavnega igralca, prirejeni scenarij, montažo in posebne učinke. Film o nekoliko zaostalem moškem, ki zelo hitro teče in je del skoraj vseh najpomembnejših trenutkov v ameriški zgodovini, je dober film. Boljša je Kaznilnica odrešitve, izjemno posneta drama, ki temelji na delu Stephena Kinga. V njej še posebej blesti Morgan Freeman, ki bi mu morala pripasti tudi lovorika najboljšega igralca v glavni vlogi. Tom Hanks je že leto prej za delo v filmu Philadelphia odnesel domov zlati kipec in akademija bi morala tokrat nagraditi Freemana.

5. Pleše z volkovi (Dances With Wolves) namesto Dobrih fantov (Goodfellas) – 1990

Najsvetlejši trenutek v karieri Kevina Costnerja. Sedem oskarjev za epsko dramo o belcu, ki "pleše" med Indijanci. Zasluženo ali ne? Številni bi oskarja tako za režijo kot film podelili Martinu Scorseseju in njegovi briljantni gangsterski epopeji Dobri fantje. Vse v tem filmu je na svojem mestu: režija je neverjetna, glasbena podlaga je fantastična, dialogi so ostri, igra Roberta De Nira, Raya Liotte in Joeja Pescija pa nepozabna. Le kaj se je zgodilo z akademijo tega leta?

4. Angleški pacient (The English Pacient) namesto Farga – 1996

Angleški pacient je sicer dobro posneta, a predolga romantična drama o tragičnih ljubimcih s preveč podzgodbami in več kot preveč vračanji v preteklost. Moral bi slaviti Fargo bratov Coen, čudaška, a izvirna in izvrstna kriminalna drama o prodajalcu avtomobilov (William H. Macy), ki najame dva kriminalca (Steve Buscemi, Peter Stormare), da ugrabita njegovo ženo. Zaslužen oskar za Frances McDormand za njeno toplo in prodorno upodobitev vodje policije v majhnem ameriškem mestu.

3. Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love) namesto Reševanja vojaka Ryana (Saving Private Ryan) – 1998

Zagotovo eden od najbolj pozabljivih nagrajenih filmov v zgodovini podeljevanja oskarjev. Sicer izvrsten nabor igralskega talenta v povprečni elizabetinski drami. Si je film res zaslužil vseh sedem oskarjev? Sploh dvomljiva sta tista dva za glavno žensko in stransko žensko vlogo: Gwyneth Paltrow, ki se preobleče v neprepričljivega moškega, in Judi Dench, ki ima le nekajminutni prizor v filmu kot kraljica Elizabeta. Slaviti bi morala Spielbergova mojstrovina, epska vojna drama Reševanje vojaka Ryana.

2. Kako zelena je bila moja dolina (How Green Was My Valley) namesto Državljana Kana (Citizen Kane) – 1941

Drama Johna Forda o rudarski družini iz Walesa na prehodu iz 19. v 20. stoletje je preobložena s sentimentalnostjo. In tudi če bi bila vsaj toliko dobra, kot je opevana, ne bi smela premagati ene od najboljših in vizionarskih mojstrovin v filmski zgodovini, Državljana Kana Orsona Wellesa, ta je s tem filmom dobesedno na novo definiral svetovno kinematografijo.

1. Usodna nesreča (Crash) namesto Gore Brokeback (Brokeback Mountain) – 2005

Še danes ena od največjih napak ameriške Akademije za filmsko in televizijsko znanost. Le kako je lahko Usodna nesreča, sicer pretresljiva, a zmedena drama, premagala Goro Brokeback, eno od najlepše posnetih in najbolj romantičnih dram vseh časov, pa čeprav portretira tragično ljubezen med moškima? Je bila morda posredi homofobija? Kdo bi vedel … So pa vsaj Anga Leeja zasluženo razglasili za najboljšega režiserja tega leta.

Ne spreglejte