Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
12.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zvezdniki protest

Sreda, 3. 12. 2014, 12.19

7 let, 12 mesecev

Zvezdniki med protestniki na ulicah (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Protesti niso le za "navadne smrtnike", ki se jim godi krivica. Na ulice so s transparenti v rokah ob različnih priložnostih stopili že številni svetovno znani zvezdniki. Poglejmo, kateri.

Eden takšnih zvezdnikov, ki svoj znan obraz uporabijo za doseganje ciljev širše množice in opozarjanje na sporne tematike, je britanski igralec in komik Russell Brand. Nazadnje se je med protestnike na londonskih ulicah pomešal konec tedna, ko so se borili proti dragim najemninam požrešnih lastnikov stanovanj, zaradi katerih skoraj stotim družinam grozi izselitev.

Russell se je na vprašanje novinarja med protestom, kakšna je vrednost njegovega stanovanja, precej razburil. "Tukaj smo zato, da govorimo o pomembnejših vprašanjih. Živim v najetem stanovanju, na srečo si lahko privoščim najemnino, sem pa pripravljen spregovoriti v imenu tistih, ki si je ne morejo."

Brand pa ni edini igralec, ki je šel na ulice. Septembra je s transparentom v rokah na ulicah New Yorka na podnebne spremembe opozarjal tudi Leonardo DiCaprio. Na istem shodu je bila s hčerko Gaio tudi igralka Emma Thompson.

David Hasselhoff se je lani boril za ohranitev berlinskega zidu, znanega kot East Side Gallery, med lanskimi protesti v Ukrajini pa sta se protestnikom pridružila tudi boksar Vladimir Kličko in igralka Hayden Panettiere.

Modna oblikovalka Vivienne Westowood se je poleg Branda letos pojavila tudi na protikapitalističnih demonstracijah pred londonskim parlamentom. Lady Gaga se je leta 2010 javno postavila na stran tistih, ki si prizadevajo, da bi v ameriški vojski odpravili politiko, ki homoseksualcem ne dovoljuje, da javno priznajo svojo spolno usmerjenost.

Med protesti v Egiptu leta 2011 je bil na kairskem trgu Tahrir tudi Sean Penn, Pamela Anderson pa se je na ulice podala s podporniki Pete.

Tudi zvezdniki ne uidejo aretacijam Medtem ko nekateri protesti minejo mirno, pa se tisti, na katerem je sodelovala aktivistka in igralka Daryl Hannah, ni. Pred tremi leti je v Washingtonu s svojimi somišljeniki protestirala proti projektu velike razširitve naftovoda, a so jo policisti aretirali. A ne prvič, aretirali so jo že leta 2006, potem ko je tri tedne presedela na orehovem drevesu, da bi rešila park v Los Angelesu.

Možje postave pa so med protesti pred sudanskim veleposlaništvom aretirali tudi igralca Georgea Clooneyja in njegovega očeta Nicka. Aretirani Clooney naj bi se v zaporu predstavil z imenom Brad Pitt.

Ne spreglejte