Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nagrada umetnost

Petek, 6. 5. 2011, 7.41

8 let, 2 meseca

Znani finalisti za Turnerjevo nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Znani so štirje finalisti za Turnerjevo nagrado, priznano britansko nagrado za umetnost, ki slovi po svoji provokativnosti.

Letošnja favoritka je 38-letna kiparka Karla Black iz Glasgowa, ki pri svojem delu uporablja za kiparjenje nenavadne materiale, kot so mavec, petrolej, želatina in zemlja.

V londonski galeriji Hayward je bila nedavno razstavljena njena velika gomila iz odpadkov, ki je spominjala na večnadstropno torto ali zigurat.

Dela "ranljive lepote" iz presenetljivih materialov Članica žirije za Turnerjevo nagrado Katrina Brown je dejala, da Blackova pogosto kipari s presenetljivimi materiali, na primer s soljo za kopeli ali črtali za ustnice, in ustvarja dela "ranljive lepote".

Nagrada je vredna skoraj 28 tisoč evrov Med štirimi finalisti za nagrado, vredno slabih 28 tisoč evrov (25 tisoč funtov), je tudi 43-letni škotski umetnik Martin Boyce, ki v svojih modernistično navdahnjenih instalacijah uporablja zavese, stole, koše za smeti in neonske luči.

Med nominiranci tudi video umetnica in slikar Žirija je v finale uvrstila še video umetnico, 46-letno Hilary Lloyd, ki je na video ujela gradbišča, avtocestne križe in druge skrivnostne urbane pokrajine, ter 44-letnega Georgea Shawa, edinega slikarja med nominiranci, ki ustvarja suburbane žive slike (tableaux), navdahnjene s spomini iz otroštva.

Nagrada za umetnike, mlajše od 50 let Nagrado, poimenovano po britanskem krajinarju Williamu Turnerju (1775-1851), podeljujejo vsako leto od leta 1984. Dobi jo umetnik, mlajši od 50 let, ki živi v Veliki Britaniji.

Ena najbolj kontroverznih umetniških nagrad Turnerjeva nagrada je med nagradami za umetniške dosežke znana po največjih kontroverzah in škandalih in pogosto sproža burne debate o položaju sodobne umetnosti. Med dosedanjimi dobitniki nagrade je denimo Damien Hirst.

Dela finalistov bodo od 21. oktobra na ogled v galeriji Baltic v mestu Gateshead na severu Anglije, dobitnika nagrade pa bodo razglasili 5. decembra.

Ne spreglejte