Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
11.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Playboy revija golota Hugh Hefner

Torek, 13. 10. 2015, 11.41

7 let, 12 mesecev

Zgodovinska prelomnica: v Playboyu ne bo več golote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Revija, ki je ena najbolj zaslužnih za to, da se je o spolnosti nehalo šušljati in začelo o njej glasno govoriti, je pred radikalno spremembo - v njej ne bo več popolnoma golih fotografij.

Od zdaj vam bodo ljudje celo verjeli, ko boste rekli, da Playboy kupujete zaradi člankov in intervjujev. Uredniki izvirne, ameriške izdaje so se namreč skupaj z ustanoviteljem revije Hughom Hefnerjem odločili, da ne bodo več objavljali fotografij golih žensk, poroča New York Times (NYT).

Golote smo preveč vajeni, da bi še bila zanimiva Zakaj se revija odpoveduje tistemu, kar je zaslužno za njen uspeh? Preprosto: sprejemljivost golote v medijih jih je presegla. "To bitko smo bili in jo dobili," je za NYT izjavil Scott Flanders, izvršni direktor Playboya. "Zdaj ste le en klik stran od vsakega spolnega akta, ki si ga lahko zamislite, in to zastonj," je dejal in pojasnil, da so pri Playboyu prišli do točke, ko je golota preprosto pase.

Ko so goloto umaknili s spleta, jim je zrasel obisk Zdaj, ko so brezplačne erotične in pornografske vsebine dostopne bolj kot kdajkoli, so tako Playboy kot druge sorodne publikacije izgubile draž, predvsem pa jim je močno padla prodaja, s 5,6 milijona prodanih izvodov leta 1975 so po podatkih NYT padli na le še okoli 800 tisoč izvodov. Po drugi strani pa je obisk njihove spletne strani zrasel kar za štirikrat, odkar so lani avgusta na njej prenehali objavljati gole fotografije – očitno bralcev ne zanimajo le te, ampak tudi izčrpni članki in ekskluzivni intervjuji, zaradi katerih je Playboy vedno veljal za bolj "intelektualno" od drugih erotičnih revij.

Zajčica meseca ostaja, a bo bolj spodobna Ali bo nove bralce z drugačno, spodobnejšo podobo in poudarkom na kakovostnih člankih pridobila tudi revija, je vprašanje, ki bo odgovor dobilo prihodnje leto. Spremembe naj bi uvedli marca, ko bo tudi znano, kakšna bo usoda "dekleta s sredine" – niso se še namreč odločili, ali bodo ta del obdržali ali ne. Zagotovo bodo še naprej izbirali zajčice meseca, a bodo tudi njihove fotografije veliko bolj zadržane oziroma "dostopnejše in intimnejše", je za NYT pojasnil glavni urednik revije Cory Jones, ki je še navrgel: "Ne razumite me napačno, 12-letni jaz je zelo razočaran nad odraslim mano. A odločili smo se pravilno."

Slovenski Playboy tovrstnih sprememb (za zdaj) ne bo uvedel Bralci slovenskega Playboya, ki revije ne kupujejo izključno zaradi besedil, pa si lahko za zdaj oddahnejo. "Uredniški politiki ameriškega Playboya za zdaj ne bomo sledili," nam je povedala Meta Kač, uredniška direktorica podjetja Adriamedia, ki izdaja slovenski Playboy. Kot je dejala, bodo "ostali zvesti preverjenemu konceptu, torej kakovostnim intervjujem, poglobljenim člankom in zabavnim vsebinam, ne nazadnje pa tudi estetskim fotografijam lepih deklet".

Ne spreglejte