SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Šentvidu pri Stični bo zapelo 2500 pevcev

2

termometer

V Šentvidu pri Stični se je z nastopom desetih slovenskih zamejskih pevskih zborov v soboto začel 44. tabor slovenskih pevskih zborov.

Prireditelji na današnji osrednji prireditvi pričakujejo do 120 pevskih zborov. Nekaj po 13. uri bo tam skupaj zapelo približno 2500 pevcev.

Letošnji tabor slovenskih pevskih zborov so prireditelji posvetili slovenskim pesmim, ki so v besedilu povezane s soncem, tematsko pa z vsakdanjim življenjem. Glede na izbrano temo so ga naslovili Sijaj, sijaj sončece.

Današnji del tabora se je ob 9. uri začel z osrednjo vajo, po tej pa se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil bo slavnostni govor predsednika Zveze kulturnih društev Slovenije Jožeta Ostermana, ob 13.15 pa bo v sklopu osrednje prireditve tabora skupaj zapelo najmanj 2500 pevk in pevcev.

V približno poldrugi uri sporeda bodo skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter množični skupni zbor, enkrat a capella in drugič ob spremljavi združenih pihalnih godb iz Cerknice in Grosupljega.

Kot je povedal predsednik upravnega odbora tabora slovenskih pevskih zborov Jernej Lampret, je pomen tabora zaradi ohranjanja tradicije slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen.

Hkrati pa s taborom, ki v tako velikem obsegu ostaja največji dogodek zborovskega petja v Sloveniji, poudarjajo prostovoljstvo, ljubiteljsko dejavnost in kulturno povezanost naroda, je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin