Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2013,
13.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

orgle

Sobota, 30. 3. 2013, 13.07

5 let, 3 mesece

V Rosalnicah najstarejše še delujoče orgle, izdelane na Kranjskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V cerkvi Žalostne Matere božje sakralnega kompleksa Tri fare v Rosalnicah pri Metliki so ohranjene najstarejše baročne orgle, izdelane na Kranjskem.

Te so hkrati najstarejše ohranjene še delujoče orgle na Slovenskem, ki jih je leta 1753 izdelal ljubljanski orglarski mojster Janez Jurij Eisl, je povedal rosalniški ključar Martin Matjašič.

V pred dnevi izdani zloženki Turističnega društva Vigred Metlika in tamkajšnjega župnijskega urada je profesor ter organist Milko Bizjak zapisal, da je sicer najstarejše ohranjeno orgelsko glasbilo v Sloveniji pozitiv - kakor imenujejo majhne orgle brez pedala, ki ga je za frančiškansko cerkev v Kamniku leta 1860 izdelal Janez Faller, danes pa se nahaja v cerkvi sv. Primoža nad Kamnikom.

Kot so sporočili iz metliškega turističnega društva, je Andrej Lenarčič, ki je pred nekaj več kot desetletjema restavriral rosalniške orgle, med drugim ugotovil, da so jim v preteklosti odstranili en sam register piščali in na piščalni deski priključili pnevmatično sapnico, ki je bila neusklajena z njihovo baročno zasnovo.

Lenarčič je omenjeni register odstranil in ga zamenjal s posnetkom izvirnika. Izvirne niso niti sprednje zunanje piščali, nadomestili so jih s cinkastimi. Rosalniške orgle imajo danes deset registrov, razdeljenih v manualu in pedalu ter igralnik na hrbtni strani orgelske omare.

Dvajset znanih Eislovih glasbil V Sloveniji je danes znanih približno dvajset Eislovih glasbil, ki jih hranijo po slovenskih cerkvah in v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, najmanj štiri Eislove primerke pa hranijo tudi na Hrvaškem.

Sakralni kompleks z romarskim središčem Tri fare, ki leži na severovzhodnem delu Rosalnic pri Metliki, sestavljajo tri po zasnovi gotske cerkve, strnjene znotraj pokopališkega obzidja, ki naj bi bil ostanek nekdanjega protiturškega tabora. Prva omemba cerkve na tem kraju sega v leto 1228, krajevno ime Tri fare pa prvi omenja polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Ne spreglejte