Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jože Plečnik

Petek, 30. 11. 2012, 10.33

8 let

V Pragi o nominaciji Plečnikovih del na Unescov seznam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Pragi so potekali novi pogovori o slovensko-češki nominaciji arhitekturnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.

Slovensko delegacijo je vodila Damjana Pečnik z ministrstva, pristojnega za kulturo. Koncept nominacije temelji na sintezi tradicije in ustvarjalnosti Plečnika.

Slovenska delegacija z generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Pečnikovo, s predstavniki tega direktorata in z arhitektom Andrejem Hrauskym se je na tretjem sestanku mednarodne delovne skupine v torek in sredo sestala s predstavniki češkega ministrstva za kulturo in nacionalnega zavoda za dediščino.

Obe strani sta se strinjali o konceptu prihodnje nominacije, ki temelji na sintezi tradicije in ustvarjalnosti arhitekta Jožeta Plečnika ter upošteva njegovo polemiko z racionalističnimi tendencami v arhitekturi in urbanizmu prve polovice 20. stoletja.

Oddaja dosjeja nominacije centru za svetovno dediščino je predvidena do konca januarja 2016. Naslednji zasedanji za pripravo skupnega poskusnega seznama sta predvideni januarja in marca 2013, delovna skupina pa se bo v širši sestavi spet srečala maja v Ljubljani.

Sodelovanje Slovenije pri projektu je ob junijskem obisku v Pragi potrdil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, so sporočili z omenjenega ministrstva.

Vpis na seznam v Sloveniji med drugimi predvideva ureditev Plečnikovih arhitekturnih in urbanističnih del v Ljubljani: nabrežij Ljubljanice vključno s Tromostovjem, Vegove ulice z Narodno in univerzitetno knjižnico ter Kongresnim trgom, Vzajemno zavarovalnico, cerkev Svetega Frančiška v Šiški, kompleks Žale in cerkev Svetega Mihaela na Barju.

Ne spreglejte