Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
14.51

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Jože Plečnik

Sreda, 24. 11. 2021, 14.51

2 leti, 3 mesece

Plečnik kot stripovski junak s pogumnimi odločitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Plečnik strip

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer predstavili biografski strip o arhitektu Jožetu Plečniku Plečnik (in pika). Pod strip se podpisujeta kustos mestnega muzeja Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić, ki sta besedo predala Plečniku, ki o sebi in svojem delu spregovori sam. V stripu predstavi tudi kraje in osebe, s katerimi je sodeloval.

Strip o Plečniku sledi že dvema stripovskima projektoma Vurnika in Smiljanića - delu Spomini in sanje Kristine B, Ljubljana 1941-1945' in večkrat nagrajenem stripu Ivan Cankar: podobe iz življenja, so zapisali v Mestnem muzeju Ljubljana in poudarili, da je strip uvod v obeleževanje 150. obletnice rojstva Plečnika, ki se bo nadaljevalo v jubilejnem letu 2022.

Plečnik v stripu pred bralca "postavlja svoj pogled na to, kdo je bil in kaj vse je ustvaril. Čas in okolje, v katerem je živel in delal, mu je uspelo preseči s pogumnimi odločitvami in predanostjo lastnim etičnim in umetniškim načelom. Plečnik se nam tako v tem delu razkrije kot polnokrven stripovski junak mnogoplastnih osebnostnih dimenzij," so zapisali v muzeju.

V stripu bralec sledi Plečnikovi ustvarjalni poti, ki se je začela na Dunaju ter nadaljevala v Pragi in rodni Ljubljani. Tu je imel arhitekt priložnost ustvariti številne arhitekturne in urbanistične projekte: Narodno in univerzitetno knjižnico, Tromostovje, Žale, Križanke, Jakopičevo sprehajališče, Trnovski pristan, Šuštarski most, Peglezen in še številne druge.

Plečnik strip | Foto: "Njegova umetnost je bila umetnost konteksta, vsaj sam ga doživljam kot apologeta enakovrednosti izraza vsebine in oblike. To je v današnjem času bleščečih oblik in instant vsebine gotovo manj opazna, a pomembna zapuščina Jožeta Plečnika," so Vurnikove besede povzeli v muzeju.

Vurnikov scenarij je v strip prelil Smiljanić. "Čeprav sem Slovenec, ki ne jamra, je bil ta strip zame kar težavna naloga. Mislil sem, da grem na Triglav, potem pa je na sredi poti padla gosta megla. Ko se je razkadila, sem se znašel v Himalaji. In še vedno je bilo treba priti na vrh," so njegove besede povzeli v muzeju.

Stripovska biografija je izšla v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Foruma Ljubljana oz. revije Stripburger ob 150. obletnici arhitektovega rojstva, ki bo 23. januarja. Kot so še sporočili iz muzeja, bodo dva dni pred njegovim rojstnim dnem v Plečnikovi hiši odprli razstavo o pričujočem stripu, osrednjo veliko Plečniku posvečeno razstavo pa bodo odprli junija v Mestnem muzeju Ljubljana.

Preberite še:

Jože Plečnik
Novice Plečnikova dela na seznamu Unescove svetovne dediščine
Zavarovalnica Triglav
Planet TV Prenovo doživela ena najpomembnejših Plečnikovih stavb
Ne spreglejte