Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
16.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

galerija otvoritev razstava

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 16.41

5 let, 8 mesecev

V Galeriji Hest odprtje razstave ob vstopu Hrvaške v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ljubljanski Galeriji Hest bodo ob 20. uri ob vstopu Hrvaške v EU odprli razstavo del šestih hrvaških avtorjev.

Dela Dragice Cvek Jordan, Vasilija Josipa Jordana, Pauline Jazvić, Zoltana Novaka, Ivane Puljić in Nenada Voriha bodo na ogled do 15. julija, na odprtju razstave bo zbrane nagovoril tudi minister za kulturo Uroš Grilc.

Izbor avtorjev je pisan, tako slogovno kot generacijsko.

Dragica Cvek Jordan je leta 1964 diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Njeno slikarstvo je prepoznavno po značilni belini in svetlobi. Najpogostejši motiv je, poleg šopka, deklica/nevestica, s katero umetnica nezavedno stremi k temu, da za vedno ohrani tisto otroško/dekliško v sebi, so zapisali v galeriji.

Vasilij Josip Jordan je na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti diplomiral leta 1958. Jordanov slikarski svet je nadrealističen, njegova platna napolnjujejo lebdeče figure, nenavadne arhitekture, pohištvo in stari predmeti.

Jazvićeva se umetniško izraža tako skozi medij slikarstva kot tudi skozi inštalacije. Inštalacije gradi tako, da najdene premete postavi v nov kontekst in jih preoblikuje v umetniško delo. Skozi oba medija umetnica izprašuje svojo identiteto in svoje vloge v vsakdanjem življenju, Jazvićevo opisujejo v galeriji.

Novak vseskozi ostaja zvest klasičnemu štafelajnemu slikarstvu, saj se je kot slikar oblikoval v 80. letih, v času nove podobe, ko je imela slika dominantno vlogo. Je slikar urbanih prostorov, ki slikanje doživlja kot neko zvrst katarze.

Dela Puljićeve so večinoma izdelana v tehniki voska na lesu, na katerem kombinira različne zvrsti voska, pigmente, vrvice in različne predmete. Njen likovni jezik je minimaliziran, slike pa so polne topline, ki pripovedujejo velike zgodbe o majhnih stvareh, so zapisali.

Vorih že od študija skozi raziskovanje utripanja barv in svetlobe ustvarja podobe imaginarnih velemest, v katerih je, čeprav na njegovih platnih ni zaslediti figur, čutiti intenziven utrip življenja.

Razstavo bosta odprla Romana Franulović-Bušić, začasna odpravnica poslov hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani, in Branko Roglić, generalni konzul Slovenije v Splitu.

Ne spreglejte