Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 9. 2014,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tek v petkah Kaja Bajda

Petek, 26. 9. 2014, 18.39

8 let

Tek v petkah: zmagala kljub zvinu gležnja (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tradicionalni tek v petkah prav vsako leto prinaša kakšno zanimivo anekdoto in tudi letos ni razočaral. Tekmovalko, ki je v cilj pritekla kot najhitrejša, je namreč pestila težka poškodba.

Petkovo popoldne je v središču prestolnice običajno rezervirano za ljubitelje dobre hrane, a tokrat je tako naključne sprehajalce kot tudi zveste navijače pogumnih deklet navduševal tradicionalni tek v petkah, ki ga lahko spremljamo že osmo leto zapored.

Obvezna oprema te nekoliko neobičajne tekaške prireditve so čevlji s petami, visokimi vsaj osem centimetrov in širokimi največ dva centimetra. Gre za pogoj, ki ga ob prijavi tekmovalk strogo preverja tudi posebna komisija, ta čevlje, ki ustrezajo omenjenim pravilom, označijo s posebno nalepko in tekmovalki s tem podelijo štartno številko. Zmagovalka si je pred tekom zvila oba gležnja Pogumna dekleta so se, vsaka v svoji tekmovalni obutvi, po trasi, ki je potekala od Robbovega vodnjaka do Prešernovega trga, pognale v treh predtekih, s katerimi so izbrali tiste najhitrejše tekmovalke, ki so se pozneje druga ob drugi udarile v finalnem teku. V tem je zmaga pripadla Kaji Bajda iz Trbovelj, ki je prej omenjeno razdaljo pretekla v odličnih 20 sekundah.

Že ko se je ogrevala za tekaško preizkušnjo, smo opazili, da je imela oba gležnja tesno ovita s povojem, zato smo jo po osvojenem prvem mestu na teku v petkah povprašali, ali je šlo pri tem za posebno taktiko, kako stabilizirati visoke petke, a nam je Kaja pojasnila, da ni tako.

Pred dvema tednoma se je namreč odločila, da bo pred tekmovanjem poskusila, kako je teči v petkah, s čimer bi si pred pravo preizkušnjo nabrala nekaj izkušenj. A je imela veliko smolo, saj si je med tekom zvila oba gležnja. K sreči ji je hudo poškodbo do danes uspelo sanirati, iz preventivnih razlogov pa se je odločila, da se na progo za vsak primer poda z dodatno zaščito. Vse tekmovalke niso imele sreče Kot je na tradicionalnem teku v petkah v navadi, se vedno izkaže, da visoke petke in hitrosti med tekom niso najboljša kombinacija, kar je občutilo tudi dekle, ki je ob štartu enega izmed predtekov izgubilo tla pod nogami in se pri tem z neverjetno gibčnostjo rešilo pred zagotovo poškodbo tako, da je padec spremenilo v preval in s tem navdušilo tudi vse navijače, ki jim je ob pogledu na dogodek zastal dih.

Najvišje petke so merile kar 16 centimetrov Čeprav je spodnja še dovoljena meja višine petk na čevljih, s katerimi lahko dekleta sodelujejo, osem centimetrov, se je Saša Podkrižnik iz Radmerja na zahtevno preizkušnjo podala v še zahtevnejših, 16-centimetrskih, za obvladovanje katerih si je prislužila posebno nagrado.

Ne spreglejte