Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
16.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Majda Širca protest

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 16.02

5 let, 2 meseca

Širca Protestne geste kulturnikov omogočajo manevrski prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kulturniki so v zadnjih tednih glasno izrazili nestrinjanje s predvidenim krčenjem sredstev v kulturi.

Ministrica v odstopu Majda Širca je dejala, da so na ministrstvu za finance opazili protestne geste kulturnikov, tudi današnjo predajo peticije, kar bo po njenih besedah omogočilo kar nekaj manevrskega prostora pri nadaljnjih pogajanjih.

Buren odziv kulturnikov Potem ko je Širca sredi junija glasno naznanila, da bi s predlogom rebalansa proračuna za drugo polovico leta 2011 ministrstvo za kulturo moralo svoja sredstva skrčiti za 38 milijonov evrov oziroma za 18 odstotkov, so se z javnimi pismi in nenazadnje s peticijo, ki so jo predstavniki kulturnih društev in zavodov predali vladi, odzvali številni kulturniki.

Na ministrstvu za finance so po besedah Širce vse te protestne geste opazili, zato meni, da bo pri nadaljnjih pogajanjih glede deleža, ki bi ga kulturi odvzeli po predlogu rebalansa, kar nekaj manevrskega prostora. "Konec koncev pa bom imela tudi sama eno tipko v parlamentu,".

Širca sicer pozdravlja peticijo Proti krčenju sredstev v kulturi društva Asociacija, ki jo je podpisalo več kot 7000 podpornikov in so jo predstavniki kulturnih društev in zavodov danes predali državnemu sekretarju Milošu Pavlici.

"Gre za neprimerno krčenje" "Poudariti pa moram, da so se dvignile ali protestirale tudi ostale organizacije in društva, od filmskih delavcev, preko pisateljev do muzealcev, itd.. Vsi so vendarle povedali, da gre za neprimerno krčenje v smislu neenakopravnega pogleda na porabo sredstev in da je kultura tukaj nastradala, dobesedno, bolj kot ostali sektorji," je spomnila Širca.

Spomnila je, da so kulturniki že minula leta resno vzeli varčevalne ukrepe in omejili delež sredstev, medtem ko drugi tega niso počeli. "Kulturniki se zavedajo težav, s katerimi se soočajo, ampak hkrati tudi menijo, da ni korektno, da se prav deležu kulture jemlje več, kot se jemlje drugim," je povedala ministrica v odstopu.

Po besedah Širce je zelo povedno sporočilo Evropske komisije, ki je v predlogu proračuna do leta 2040 kulturi namenila nesorazmerno več sredstev kot ostalim resorjem. Evropa na eni strani ugotavlja, da kultura in izobraževanje predstavljata "tisti prostor razvoja, ki ga družba rabi in ki ga ne smemo osiromašiti s sredstvi". Po drugi strani pa slovenski proračun, resda v kriznih časih, nesorazmerno krči sredstva za kulturo, je še dodala.

Nesorazmernemu rezanju proračunskih sredstev nasprotujejo tudi v Sindikalni konferenci samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja (SUKI). Predsedniku Denisu Miklavčiču se zdi "tragično, da smo se v tako bogati deželi, kjer živi samo dva milijona ljudi, znašli v stanju, ko moramo varčevati na kulturi".

V Glosi za komentar niso bili dosegljivi Za "samozaposlene v kulturi" se, kot je dejal, ne bo veliko spremenilo, "saj morajo že sedaj poskrbeti sami zase". Prikrajšani bodo le tisti, ki dobivajo subvencije za socialne prispevke, ki pa po Miklavčičevem mnenju že dolgo niso več socialni korektiv, pač pa "izrojen instrument".

Predsednik SUKI rešitev vidi v drugih virih financiranja. Med drugim pogreša davčne vzpodbude, ki bi pripomogle k temu, da bi gospodarstvo v večji meri vlagalo v kulturo.

Na sindikatu Glosa za komentar niso bili dosegljivi.

Ne spreglejte