Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2011,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

knjige kultura

Torek, 9. 8. 2011, 15.21

8 let

Pri Sanjah o kodeksu samuraja, delu V imenu države in selitvi knjigarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V založbi Sanje so na novinarski konferenci, ki je bila zadnja v knjigarni na Tavčarjevi, saj se selijo v prostore bivše vrvarne na Trubarjevo, spregovorili o več temah.

Predstavili so novost - Bushido: Kodeks samuraja, delo japonskega avtorja Inaza Nitobeja, opozorili na izid novega dela trilogije V imenu države in napovedali Festival Sanje. Vpogled v razumevanje Vzhoda Bushido: Kodeks samuraja je dokument svojega časa, ki ponuja vpogled v spoznavanje in razumevanje Vzhoda, še posebej Japonske. Inazo Nitobe (1862-1933) se je ob pisanju kodeksa, "ki je premikal tako posameznika kot narod, poglobil v neumrljivo bistvo morale", je dejala urednica pri Sanjah Tjaša Koprivec. Kljub kritikam, češ da Nitobe preveč idealizira razmere, je po besedah Koprivčeve avtorjeva refleksija pomembna predvsem zato, ker razblinja sodobne stereotipe o Japonski. Prevajalec dela Aleksander Mermal je napisal, da je avtorjeva angleščina izredna ter da avtorjevo pojasnilo, da je njegovo izražanje bolj nerodno, ker ne piše v svojem jeziku, ne vzdrži. Knjiga je eno redkih del na tem področju, ki ni utonilo v pozabo, dragoceno pa je tudi zato, ker jo je napisal Japonec, torej "insider", prežet z japonsko kulturo, je še zapisal Mermal.

Teme, ki se tičejo vseh Slovencev

Delo Mateja Šurca in Blaža Zgage V imenu države vsebuje teme, ki se po mnenju Koprivčeve tičejo vseh Slovencev, v javnosti pa je bilo deležno premalo diskusije. Nedavno je izšel prvi del trilogije, naslovljen Odprodaja, avtorja pa imata, kot je potrdil Šurc, napisanih že vseh 16 poglavij novega dela Preprodaja. Sicer se Šurc pri pisanju najbolj boji nezavednih napak, ki jih odslej še ni bilo, saj ju še nihče ni na njih opozoril. Medijski molk Šurca ne čudi, na opazke in stigme, ki jih dobivata predvsem na račun domnevne politične usmeritve, pa se ne ozirata, ker so neresnične.

Največji projekt raziskovalnega novinarstva pri nas Tudi direktor založbe Rok Zavrtanik je opozoril na neodmevnost knjige, ki predstavlja največji projekt raziskovalnega novinarstva na Slovenskem, nedavno pa so ga, kot je poudaril, v Nemčiji označili za največji projekt s področja trgovine z orožjem v Evropi. "Če ne bi v založbi poskrbeli za promocijo s prireditvijo, na katero smo povabili 80 ljudi in medije, bi bila odmevnost še manjša," je prepričan. Knjiga kljub omenjenemu kotira na četrtem mestu prodajnih uspešnic. Drugi del trilogije se bo ukvarjal predvsem s tem, kam je šlo vse orožje, "ki ga je bilo za par let vojne, ne za deset dni", je napovedal Šurc, ki je skupaj z Zgago in založbo Sanje ustanovil Center za preiskovalno novinarstvo.

Orožarski tematiki bodo namenili tudi omizje na Festivalu Sanje, ki ga v založbi pripravljajo že deseto leto. Festival se bo začel 22. avgusta z odprtjem pravljične vasi v Šmartnem v Brdih, dan pozneje pa se bo že tradicionalno preselil v Medano. Med gosti bodo ugledna imena, med njimi tudi Boris Pahor in Miroslav Košuta. Festival bodo podrobneje predstavili prihodnjo sredo, 17. avgusta, na gradu Dobrovo v Brdih.

Selitev na Trubarjevo Po dveh letih obratovanja knjigarne na Tavčarjevi se sedaj obeta selitev na Trubarjevo. Po Zavrtanikovih besedah je bila odločitev težka, a potrebna. Razlogov je več, med njimi je izpostavil neuspešno peticijo za ničelno stopnjo davka na knjigo, katere pobudnica je bila prav založba Sanje, sedanjo lokacijo, ki ni najboljša, in kakovost novih prostorov, ki jih je prepričala.

Ne spreglejte