Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2013,
14.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

France Prešeren Kranj praznik kultura

Petek, 8. 2. 2013, 14.42

7 let, 12 mesecev

Prešeren je bil Prešernov smenj (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub hladnemu pišu, ki je pihal skozi Prešernovo mesto, se je Kranj kopal v soncu in obrazi meščanov in drugih okoličanov so dali vedeti, da bo tudi letošnji Prešernov smenj nekaj posebnega.

Osrednja gorenjska kulturna prireditev, ki že enajsto leto zapored številne obiskovalce vabi, da se preselijo v čas našega največjega pesnika, je tudi letos nedvomno uspela. Sodeč po velikem obisku in zanimanju obiskovalcev, ki so se že v zgodnjih dopoldanskih urah odpravili na ulice Kranja pogledat, kaj ima ponuditi letošnji smenj, pa je takšna prireditev tudi zelo dobra popestritev sicer precej zaspanega dogajanja v starem mestnem jedru Kranja.

Na dan Prešernovega semnja se mesto že zjutraj namreč prebudi v povsem drugačni podobi. Ulice, še posebej tista, ki vodi skozi osrednji del mesta in nosi ime po največjem slovenskem pesniku, se napolnijo s stojnicami in umetniki. Ni zaman, če povemo, da se na tej prireditvi zbere nekaj sto tistih, ki z oblačili in dejavnostjo poskušajo uprizoriti čas, v katerem je po mestu hodil France Prešeren, tako so si obiskovalci lahko od blizu ogledali številne že skoraj izumrle domače obrti, veliko zanimanje je bilo tudi za festival lajnarjev, pri katerem je levji delež pripadel lajnarju kranjskem Rastku Tepini, igralci, med njimi tudi Pavel Rakovec in Bojan Bešter, pa so si nadeli celo Prešernova oblačila. Na trenutke je bilo resnično videti, kot bi Prešeren oživel.

Na osrednjem odru pred Prešerenovim gledališčem so prireditev ob 10. uri tudi uradno odprli v navzočnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ta je bil obenem tudi njen častni pokrovitelj, medtem pa so na drugih prizoriščih folklorne skupine s petjem in plesom oživljale tradicijo in zgodovinsko vrednost slovenske kulturne dediščine.

Ob dobrotah, ki so jih obiskovalci lahko poskusili na številnih stojnicah turističnih kmetij, in bogati ponudbi na široko odprtih vrat kranjskih muzejev je dopoldansko sprehajanje v soncu minilo prehitro, predvsem pa poučno in kulturno, kot je povedal Srečko Štagar z Zavoda za turizem Kranj: "To je tisto, čemur v Kranju pravimo dogodek s srcem, na to smo ponosni. Nastal je iz skromnih začetkov, širil se je od ust do ust in s tem tudi rastel. Vsi, ki dogodek poznajo, vedo, da vsako leto dodamo nekaj novega, da Prešernov smenj vsako leto raste in dejstvo je, da je to tisto, kar imajo Kranjčani radi. Na koncu vedno pretehtajo malenkosti in tako bo tudi v prihodnje."

Ne spreglejte