Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
12.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

balet

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 12.57

7 let, 12 mesecev

Nova premiera ljubljanskih baletnikov bo v Trstu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
SNG Opera in balet Ljubljana, ki je zaradi prenove še vedno brez matične hiše, je prostor za novo baletno premiero v letošnjem letu našlo v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

Vidnonevidno, ki ga bodo izvedli 3. junija, bo po napovedih umetniškega vodje baleta Ireka Mukhamedova večer čistega plesa brez zgodbe, brez zapletov in drame, z minimalistično sceno in kostumi. Kot je povedal na novinarski konferenci, so si želeli nekaj drugačnega v primerjavi s celovečerno predstavo Silfida, predvsem pa nekaj bolj zahtevnega. Porodila se mu je ideja, da bi predstavili čisti ples ter se osredotočili na tehnične sposobnosti plesalcev, različne govorice telesa in različna gibanja. Večer treh koreografov na glasbo treh skladateljev Večer bo sestavljen iz treh delov treh različnih skladateljev, treh časovnih obdobij in treh različnih koreografskih slogov plesa - klasičnega, sodobnega in neoklasicističnega. Sestavljeni in predstavljeni bodo kot celota v enotnem umetniškem konceptu, katerega cilj je osmisliti glasbo in jo skozi ples napraviti vidno. Kajti v plesnem svetu je glasba na prvem mestu, je prepričan Mukhamedov. Mukhamedov je podpisal tudi koreografijo za prvi del triptiha, naslovljen Septet. Njegovo doživljanje glasbe iz opere Francesca iz Riminija skladatelja Ambroisa Thomasa bo na odru poustvarilo sedem baletnih plesalcev skozi sedem glasbenih stavkov, temelj bo klasični ples v dvoje.

Drugi del večera, poimenovan Miniature, je nastal na podlagi sedmih miniatur za godala slovenskega skladatelja Marijana Lipovška. Španski koreograf Juanjo Arques je, kot je povedal, iskal pomen vsake skladbe, skušal izpostaviti razlike med njimi in vse to prenesti v koreografijo. Različna občutja vsake miniature bo odražala tudi scenska podoba, ki jo je zasnoval Mark Koehler.

Tretji del večera bo Serenada, prvi balet, ki ga je George Balanchine ustvaril v ZDA. Balet na Serenado za godala v C-duru Petra Iljiča Čajkovskega danes velja za enega ključnih baletov v zgodovini. To je balet, ki je vedno moderen, vendar bo izgledal drugače kot v času nastanka, je napovedala Maria Palmeirim, ki je sodelovala pri postavitvi koreografije.

Abonente bo v Trst odpeljal avtobus Kostumograf je bil hrvaški akademski slikar in kipar Leo Kulaš, dirigiral bo Marko Ozbič. Abonenti operno-baletne hiše se bodo v Trst lahko odpeljali z avtobusi, v Ljubljani pa bo predstava na ogled po vrnitvi ansambla v prenovljeno hišo, je povedal ravnatelj Mitja Bervar.

Ne spreglejte