Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

princesa Diana Kate Middleton princ William Velika Britanija

Petek, 30. 8. 2013, 15.31

8 let

Nekateri se s smrtjo princese Diane ne bodo nikoli sprijaznili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že 16 let mineva od smrti princese ljudskih src, princese Diane, 31. avgusta 1997 je izgubila življenje v prometni nesreči skupaj z ljubimcem Dodijem Al Fayedom.

Skrivnostnost in nenehna nova ugibanja ter teorije (zarote) o smrti Diane bi lahko že primerjali z atentatom na 35. ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki po 50 letih še vedno buri duhove – zadnja ugibanja na primer namigujejo na zdaj že pokojnega tajnega agenta Georgea Hickeyja, ki naj bi predsednika po nesreči ustrelil po prekrokani noči. A vrnimo se na konec avgusta leta 1997, ko je novica o tragični smrti princese Diane zaobšla svet. Princesa je v zgodnjih jutranjih urah skupaj z ljubimcem, premožnim dedičem egiptovskega trgovskega imperija, Dodijem Al Fayedom, umrla v tunelu sredi Pariza.

Tragedija, ki je okrepila kraljevo družino Princesa ljudskih src kljub 16. obletnici smrti še vedno ostaja zasidrana v marsikaterem srcu in spominu, a večjega poklona v Veliki Britaniji letos ne pričakujejo. Kot pravi Tadej Zupančič, publicist, prevajalec, bloger in navdušenec nad Londonom, jo pri življenju želijo ohraniti (le še) "zapriseženi dianofili". "Zelo dvomim o tem, da se je bodo spomnile množice; ravno obratno," in spomni na to, da se je ob smrti 36-letne princese veliko "razpredalo, kako radikalno in celo razdiralno bo to vplivalo na britansko monarhijo – in točno to se je zgodilo, a ravno obratno, kot se je ugibalo in napovedalo: kraljevska družina se je, če se lahko tako reče, prerazporedila in na novo organizirala", in tako postala še močnejša kot kadarkoli.

Nova ugibanja le odraz obdobja kislih kumaric? Ugibanjem, kdo je pravzaprav kriv za njeno smrt, še danes ni videti konca. Tako smo še prejšnji mesec lahko brali, da je v njeno smrt vpletena vojska, ne pozabimo pa omeniti niti domnev, da je v njeno smrt vpleten celo Charles, njen nekdanji mož in oče njunih otrok, Williama in Harryja. "Racin je dejal, da je 'ni skrivnosti, ki je čas ne bi odkril'. V tem primeru je bila vsa 'skrivnost' razkrita s poročili o prometni nesreči in smrti princese Diane, njenega ljubimca Dodija Al Fayeda in voznika njunega mercedesa," pravi Zupančič, ki živi v Londonu, in meni, da so med tistimi, ki se nikoli ne bodo sprijaznili s smrtjo, tudi Al Fayedov oče, nekdanji lastnik Harrodsa, in uredniki nekaterih časopisov, ki "na vrhuncu kislih kumaric" iščejo zgodbe, ki bodo pritegnile množice.

"Za to najnovejšo senzacijo – namreč da londonska policija preiskuje trditev, da so vojaški specialci 'oziroma nekdo blizu njim' umorili princeso, in 'to na ukaz od zgoraj' ‒ se je zelo kmalu izkazalo, da je prišla od enega samega vira, namreč prijatelja nekega vojaka, ki so mu na vojaškem sodišču ravno takrat znova sodili zaradi nezakonitega posedovanja pištole in je pričal proti njemu." A prava novica, pravi Zupančič, "se skriva v duševnem zdravju tega specialca, ne pa v tem, kar je govoril. Vendar pa je bilo avgusta očitno prevroče, da bi se novinarji ukvarjali s tem, ne pa z bolj hvaležno temo, torej z ugibanjem o tem, kdo da je 'umoril' princeso Diano".

Ugibanja o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se zgodilo Ker je takšno žalovanje, kot ga je bilo videti ob Dianini smrti, hkrati pa tudi nenehne teorije o njeni smrti, vsaj nam Slovencem nepredstavljivo, ne moremo brez vprašanja, ali jo na takšen način Britanci pravzaprav ohranjajo pri življenju. Zupančič meni, da gre bolj za pojasnjevanje, zakaj je bila ob njeni smrti takšna množična histerija, ob tem omeni poplavo šopkov pred Kensingtonsko palačo, marsikdo ji je rekel kar "cvetlični fašizem", in izlive čustev, morda gre celo opravičevanje smrti. A ravno izliv čustev, ki smo mu bili takrat priča, je tisto, česar Britancem, ki slovijo kot hladen in zadržan narod, "do takrat menda ni nihče pripisoval". "Vse preostalo je ugibanje o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se zgodilo," Zupančič pravi, da gre zgolj za "fantazije".

Kate in William nista "lepa in prazna" Če se o smrti princese Diane nenehno pojavljajo nova, povsem nepredvidena ugibanja, pa današnji dogodki, povezani s kraljevo družino, še zdaleč niso prepuščeni naključju. Kraljeva družina, za katero številni trdijo, da je skozi stoletja postala ena od najbolj prepoznavnih blagovnih znamk, za katero stoji trženjska ekipa z dobrimi poslovnimi rezultati, ni prepustila naključju niti rojstva prvorojenca Kate Middleton in princa Williama: "Vojvoda in vojvodinja cambriška nista niti približno naivna in se popolnoma jasno zavedata, kako pomembna je čisto vsaka podrobnost, od oblek pa do pričeske in tistih nekaj izbranih besed, ki jih izrečeta: čisto vsaka izjava je namreč samo to – izjava, vsaka fraza, ki jo uporabita, je zgolj to, namreč fraza." Pri tem gre za taktiko, ne pa, da sta 'lepa in prazna'," pravi Zupančič. Taktika, s katero ohranjata kanček zasebnosti, ki jima je ostala, hkrati pa s tem dajeta medijem dovolj "drobtin, da jim potešita lakoto".

"To vsekakor ni zadnja partija" Čeprav so lahko nekateri dogodki, ki jih je doživela kraljeva družina v ne tako davni preteklosti, ne le boleči, ampak tudi razdiralni, pa ji vedno uspe zgodbo nekako obrniti sebi v prid. Prav jim je na primer prišla kraljičina obletnica, prav vsaka kraljevska poroka, "vendar pa so to partijo (Dianino smrt, op. p.) odigrali briljantno". Vendar pa, pravi Zupančič, to vsekakor ni zadnja partija, zato lahko le ugibamo, s čim nam bo v prihodnje postregla Kensingonska palača.

Ne spreglejte