Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Šanghaj film nagrada Marko Naberšnik

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 16.00

8 let

Naberšnikov Šanghaj nagradili v Romuniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Film Marka Naberšnika Šanghaj, posnet po literarni predlogi Ferija Lainščka, je bil nagrajen v Romuniji.

Nagrado za najboljši film je Šanghaju podelila žirija festivala srednjeevropskega filma MECEFF, ki jo je Šanghaj prepričal z iskreno in domiselno pripovedjo, ki razkriva prepletanje basni in politike, zgodovine in fikcije, ljubezni in korupcije.

"Film tako pripoveduje brezčasno zgodbo o upanju, napuhu in odrešitvi v sodobni Evropi", so sporočili iz Arsmedie. Na festivalu, ki je od 24. do 28. junija potekal v romunskem mestu Medias, so predstavili tudi češke, slovaške, madžarske, poljske, romunske in avstrijske filme.

Tokratna nagrada se pridružuje nagradama za najboljši film in najboljšo glasbo, ki ju je film prejel na mednarodnem filmskem festivalu SEE a Paris, ter nagradi za najboljši scenarij na 36. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu.

Film se lahko pohvali tudi z zlato rolo, ki sta mu jo podelila Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej. Šanghaj je bil najbolj gledan slovenski film preteklega leta. Do zdaj si ga je ogledalo več kot 47.000 gledalcev. Drugi Naberšnikov celovečerni film – po uspešnici Petelinji zajtrk − je lani odprl tudi Festival slovenskega filma.

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj.

S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. Glavno moško vlogo igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič, Senad Baši in Asli Bayram.

Ne spreglejte