Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
12.26

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Gunilla von Post dražba John F. Kennedy

Sreda, 5. 5. 2021, 12.26

2 leti, 11 mesecev

Na prodaj pisma, ki jih je Kennedy pisal skrivni ljubimki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

JFK pisma | Ovojnica enega od pisem, ki jih je John F. Kennedy pošiljal svoji švedski ljubimki. | Foto RR Auction

Ovojnica enega od pisem, ki jih je John F. Kennedy pošiljal svoji švedski ljubimki.

Foto: RR Auction

V ZDA na dražbi prodajajo pisma, ki jih je John F. Kennedy pisal švedski aristokratinji.

Bostonska dražbena hiša RR Auction na spletni dražbi prodaja pisma, ki jih je v času, ko je bil še senator, napisal poznejši predsednik John F. Kennedy. Pisma so namenjena Gunilli von Post, švedski aristokratinji, s katero naj bi Kennedy ljubimkal v času, ko je bil že zaročen z Jacqueline Bouvier.

JFK pisma | Foto: RR Auction Foto: RR Auction

"Lansko poletje mi je bilo čudovito s tabo. To so svetli spomini mojega življenja, čudovita si in pogrešam te. Če se ne boš poročila, me obišči, ker bi te rad videl," piše v enem od pisem, napisanih na uradni pisemski papir ameriškega senata.

JFK pisma | Foto: RR Auction Foto: RR Auction

Kennedy naj bi ta pisma Švedinji pisal po tem, ko sta se poleti leta 1953 srečala na francoski rivieri. Takrat je bil že zaročen z Jackie, poznejšo prvo damo ZDA, poročila sta se septembra istega leta.

John F. Kennedy in Jacqueline Bouvier sta se poročila 12. septembra 1953. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons John F. Kennedy in Jacqueline Bouvier sta se poročila 12. septembra 1953. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Gunilla von Post je v svoji biografiji Love, Jack (Z ljubeznijo, Jack), ki je izšla leta 1997, trdila, da je njuno razmerje trajalo več let. Dopisovanje se je končalo leta 1956, ko je nastalo zgoraj omenjeno pismo, v katerem jo Kennedy prosi, naj ga obišče. Ona mu po tem ni več odgovarjala, ker se je zaročila, zadnjič pa sta se po naključju srečala leta 1958 na neki slavnostni večerji.

Gunilla von Post leta 1999 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gunilla von Post leta 1999 Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pisma, ki so se zdaj znašla na dražbi, so našli med osebnimi stvarmi Gunille von Post po njeni smrti leta 2011. "To so edini primerki Kennedyjevih pisem, v katerih izraža naklonjenost do druge ženske v času, ko je bil poročen," je za agencijo SWNS dejal predstavnik dražbene hiše RR Auction. Ob njih je na dražbi še nekaj Kennedyjevih rokopisov, med drugim osnutek govora, s katerim je naznanil svojo predsedniško kandidaturo.

Ne spreglejte