Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival film Dvojina Razredni sovražnik

Sobota, 11. 5. 2013, 13.50

8 let

Na filmskem sejmu v Cannesu tri premiere slovenskih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 54. filmskem sejmu v sklopu 66. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu bo Slovenski filmski center tudi letos predstavil slovensko kinematografijo.

Na sporedu bodo svetovne premiere filmov Dvojina v režiji Nejca Gazvode (Perfo), Čefurji raus Gorana Vojnovića (Arsmedia) in celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik (Triglav film).

V sklopu Short Film Corner, platforme, posvečene kratkim filmom, bosta predstavljena tudi kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča v produkciji Staregare in Jutro režiserke Sonje Prosenc v produkciji Monoo. Slovenski dan bo 18. maja zaznamovala že tradicionalna predstavitev Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina iz Ljutomera.

Slovenska kinematografija se v Cannesu v sklopu sejma letos predstavlja deseto leto zaporedoma, četrtič v paviljonu Jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion). V njem se poleg Slovencev predstavljajo še filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Srbije in s Hrvaške.

Tudi letos bo slovenski del paviljona stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali različne poslovne stike na področju filma, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Filmski festival v Cannesu bo potekal med 15. in 26. majem. Uvedla ga po projekcija filma avstralskega režiserja Baza Luhrmanna Veliki Gatsby, posnetega po istoimenski romaneskni klasiki F. Scotta Fitzgeralda. O festivalskih nagradah bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval Steven Spielberg.

Ne spreglejte