Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriško veleposlaništvo noč čarovnic

Sobota, 25. 10. 2014, 11.37

8 let

Na ameriškem veleposlaništvu za noč čarovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bliža se noč čarovnic, znana tudi kot halloween, bolj kot pri nas pa jo praznujejo na Zahodu. Nekaj utrinkov tega praznika smo ujeli na ljubljanskem ameriškem veleposlaništvu.

Na ameriškem veleposlaništvu zabavo za noč čarovnic, sicer teden pred uradnim praznikom, prirejajo že četrto leto, kot pravi ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli, pa je to dobro za moralo. Dogodka se udeležijo zaposleni in njihovi otroci, letos pa smo za temačno okrašene zidove ameriškega veleposlaništva stopili tudi mi.

Tudi letos je našemljene otroke v grozljivo okrašeni ameriški ambasadi pozdravil sam Mussomeli, kot se za noč čarovnic spodobi, pa se je našemil tudi sam. In kaj je predstavljal?

"Sprl sem se z ženo in tako se je razjezila, da me je poškodovala, potem pa ji je bilo žal in zdaj imam še ljubezenski ugriz," nam je Mussomeli šaljivo pojasnil pomen svoje maske za noč čarovnic.

Seveda pa ima noč čarovnic globlji pomen. Nekoč so verjeli, da v noči na 1. november mrtvi obiščejo svoje domove. "Vsi se bojimo smrti in neznanega, ko pa se iz tega malo pošalimo, je vse skupaj bolj sproščeno," pravi Mussomeli.

"Vsi se bojimo smrti in neznanega" Halloween pa niso le sladkarije, maske in izrezljane buče. "Za otroke so zagotovo bistvene sladkarije, pa tudi preoblačenje v nekaj, kar nisi. V mojem primeru je sicer maska pošasti nekako enako, kot da sem ambasador," se je v smehu pošalil Mussomeli.

Noč čarovnic med Slovenci slabo sprejeta Noč čarovnic se kot "uvožen" običaj v Sloveniji ni uveljavila v tolikšni meri kot, na primer, valentinovo. Mussomeli ne verjame, da se bo to kaj kmalu spremenilo, vsaj ne v takšnih razsežnostih, kot to počnejo v ZDA. "Mislim, da v Sloveniji okraševanje domov na noč čarovnic nikoli ne bo tako skomercializirano kot v Ameriki. Verjetno bo ostalo le pri bučah."

Utrinke dogodka "trick or treat" z ameriškega veleposlaništva si poglejte v spodnji fotogaleriji.

Ne spreglejte