Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Liffe

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.27

8 let

Lado Bizovičar odprl letošnji Liffe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Cankarjevem domu se je s slovesnostjo in projekcijo eksperimentalnega filma režiserja Györgyja Palfija Zadnji rez: Dame in gospodje začel Liffe.

Programski vodja festivala Simon Popek je gledalce pomiril, da lahko ostanejo na stolih, saj jih ne čaka nič groznega. "Morda se eksperimentalno sliši nenavadno. Palfijev film je res nekaj posebnega. Nastal je iz nuje kot odgovor na ne ravno rožnato situacijo na Madžarskem. Kaj stori režiser, ko ni več sredstev za film? Palfi se je odločil, da bo posnel film iz filmske zgodovine - zakopal se je v arhive in iz približno 500 insertov od nemega filma do Avatarja in Titanika zmontiral najstarejšo filmsko zgodbo - kaj se zgodi, ko se fant in dekle zaljubita," je pojasnil Popek.

V kratkem uvodu pred Popkovim nagovorom se je Lado Bizovičar skozi film noir, vestern in grozljivko sprehodil skozi labirint, ki ga je pripeljal na oder Linhartove dvorane, kjer je zapel uvodni song za začetek festivala.

Do 17. novembra se v Cankarjevem domu, CUK Kino Šiška, Komuni, Slovenski kinoteki, Kinodvoru in mariborskem Koloseju obeta več kot 120 zgodb, od predpremier do ekstravagance. Med najbolj pričakovane filme letošnjega festivala sodi zmagovalec Cannesa, Adelino življenje Abdellatifa Kechicheja, ki ga bodo predvajali v sekciji Predpremiere.

Med drugim zanimanje vzbujajo še filmi, kot so dokumentarec Joshue Oppenheimerja Teater ubijanja o množičnih pobojih komunistov v Indoneziji leta 1965, Epizoda o življenju zbiralca železa Danisa Tanovića, Llewyn Davis bratov Coen ter Večna Ljubimca Jima Jarmuscha.

Sekcija Ekstravaganca bo med drugim ponudila severnokorejsko-belgijsko-britansko koprodukcijo Tovarišica Kim leti v nebo. V Fokus bodo postavili nov avstrijski film, sekcija Posvečeno pa v središče postavlja hrvaškega režiserja Lordana Zafranovića.

V Perspektivah bo znova na ogled deset filmov, ki obetajo, da bodo režiserje naredili za velike filmarje. V tej sekciji je tudi slovenska koprodukcija Zoran, moj nečak idiot Mattea Oleotta, ki je prejel nagrado občinstva na beneškem tednu kritike.

Retrospektiva pod naslovom Mladi in drzni se bo poklonila filmom, kot so Upornik brez razloga, Punce, Nočni izlet, torej filmom, ki prikažejo generacijo polno upora proti vsem in vsemu. Popek pri tem poudarja, da gre za povsem njegov izbor, njegovo videnje upora na filmskem traku, saj je tovrstnih filmov enostavno preveč, da bi lahko naredili pravičen seznam.

Ne spreglejte