SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KOKS opozarja na pogubne posledice dviga DDV-ja za slovensko kulturo

1

termometer

 | Foto:
Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) je na vlado naslovil javni poziv, v katerem opozarja na pogubne posledice neselektivnega dviga DDV-ja za slovensko kulturo.

"Pri nižji stopnji DDV-ja bo učinek večji. To bo zagotovo vplivalo na cene, saj si trgovci zagotovo ne bodo znižali marž," je za STA dejal Tone Peršak.

Ustvarjalci bodo ob dvigu DDV-ja prve žrtve "Na koncu bodo spet avtorji tisti, ki bodo potegnili 'ta kratko'," je poudaril Peršak. V KOKS-u menijo, da bo dvig cen zagotovo povzročil nadaljnji upad prodaje knjig, obiska gledaliških predstav, koncertov in filmskih projekcij ter prodaje vseh preostalih umetniških dobrin.

Dodajajo, da se bo poleg tega zmanjšal dostop do kulturnih vsebin za državljane in posledično ne samo kakovost življenja, ampak tudi ustvarjalni potencial državljanov Slovenije.

"Mislimo, da bi bilo pri nižji stopnji DDV-ja dobro razmisliti, ali jo sploh zvišati oziroma pri dvigu upoštevati, da gre pri nižji stopnji za tiste dobrine, ki so že same po sebi bolj občutljive," je še pojasnil Peršak in dodal, da dve stopnji davka obstajata zato, da se spodbuja določena področja.

V KOKS-u so sklenili, da bodo ob neselektivnem dvigu DDV-ja slovenski umetniki, pisatelji, oblikovalci, slikarji, pesniki, igralci, glasbeniki, režiserji in drugi ustvarjalci spet med prvimi žrtvami protikriznih ukrepov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin