Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
12. 12. 2019,
18.39

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

3

Natisni članek

muzej fotografija Twitter Bette Midler

Četrtek, 12. 12. 2019, 18.39

4 leta, 4 mesece

"Kaj je narobe s to fotografijo?" je vprašala. Nato se je nanjo usul val kritik. #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

3

Bette Midler, Twitter | Bette je pod tvitom te fotografije verjetno pričakovala drugačne komentarje. | Foto Twitter

Bette je pod tvitom te fotografije verjetno pričakovala drugačne komentarje.

Foto: Twitter

Bette Midler je pred nekaj dnevi na Twitterju objavila fotografijo treh deklet v galeriji, kako namesto umetnin "občudujejo" svoje telefone. "Kaj je narobe s to fotografijo?" je vprašala. Ljudem ni bil všeč njen tvit.

Trendi Umetniško delo za dobrih sto tisočakov: banana, prilepljena na zid #video

Ko je ameriška legendarna igralka, pevka in komičarka Bette Midler na Twitterju objavila fotografijo treh deklet, ki sedijo v newyorškem muzeju s telefoni v roki, s hrbtom obrnjene proti umetninam, jih je hotela okrcati.

"Kaj je narobe s to fotografijo?" je spraševala svoje sledilce, ki pa niso hoteli sodelovati pri kritiki treh mladih deklet in so se namesto nanje spravili na − Bette.

Kritike so bolj kot na dekleta na fotografiji letele na 74-letno Bette. | Foto: Getty Images Kritike so bolj kot na dekleta na fotografiji letele na 74-letno Bette. Foto: Getty Images

"Tako se je rodila fraza 'Je že v redu, stari'"

"Prav nič ni narobe s to fotografijo, saj ne poznamo ozadja," je na primer zapisala Katrina Ray-Saulis. "Lahko da so kontaktirale svoje starše, potem ko so v muzeju preživele več ur. Morda berejo zgodovino umetnin na spletni strani muzeja. Preveč ugibamo, da bi nas to vznemirilo."

Usulo se je še več podobnih komentarjev: "Daj no, resno? Tako se je rodila fraza 'Je že v redu, stari'. To so mlada dekleta v muzeju. Ko sem jaz obiskal muzej Prado v Madridu, sem se prek telefona o slikah in umetnikih naučil veliko več. Vesel sem, da mene ni nihče takole sramotil."

"Rekla bi, da ni nič narobe s to fotografijo. Koga briga, če so na telefonih, saj ne vemo, zakaj. Morda raziskujejo za nalogo? Tole je slab poskus."

Še eden od zanimivih argumentov, ki upravičuje mlada dekleta: "V šoli smo šli na veliko ogledov muzejev, kjer smo uporabljali papir in svinčnik. Ampak smo v letu 2019, zakaj ne bi torej nalog izpolnjevali v aplikaciji?"

Sita sem kritiziranja mladine, ker uporablja tehnologijo, ki so jo izumili pred njihovo generacijo.

Veliko tviterašev je poudarilo, da veliko galerij in muzejev danes prek aplikacij obiskovalcem poda več informacij, kot bi jih dobili zgolj s sprehodom med umetninami.

Ena od tviterašic pa je v zadnjem komentarju izpostavila, da je Bette pravzaprav objavila staro fotografijo, za katero je že bilo pojasnjeno, da so dekleta v aplikaciji muzeja brale o umetninah.

Mnogi se strinjajo, da ni pravila, kako naj posameznik raziskuje umetnine muzeja. | Foto: Getty Images Mnogi se strinjajo, da ni pravila, kako naj posameznik raziskuje umetnine muzeja. Foto: Getty Images

Ni pravila, kako naj posameznik zaužije lepote muzeja

Mlajše generacije, ki odraščajo s pametnimi telefoni v rokah, se nemalokrat srečujejo s tovrstnimi kritikami, češ da ves čas "visijo" na telefonih, pri čemer se velikokrat pozablja, da se v teh napravah skriva skoraj vse znanje sveta.

Poleg tega številni muzeji po svetu obiskovalcem prek aplikacij na pametnih telefonih ponujajo novo izkušnjo raziskovanja umetnin, ob tem pa je nesmiselno ljudem narekovati, kako naj izkusijo in zaužijejo lepote muzeja ali galerije.

Ali kot je pod Bettinim tvitom zapisala tviterašica Calimari Flan: "V muzeju informacije o umetnikih in slikah vedno raziščem na Wikipediji. Poleg tega: tisti Pokémoni v muzeju se ne bodo ulovili sami."

Preberite tudi:

David Datuna
Trendi Se spomnite banane za 120 tisoč dolarjev? Zdaj jo je nekdo pojedel. #video
Ne spreglejte