Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
20.45

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borštnikovo srečanje

Petek, 14. 10. 2011, 20.45

4 leta, 6 mesecev

In 46. Borštnikovo srečanje se lahko začne!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Borštnikovo srečanje ni zgolj najuglednejši gledališki dogodek, temveč tudi izjemen kulturni manifest in odlična promocija Slovenije v svetu, je izpostavil predsednik državnega zbora Ljubo Germič.

Borštnikovo srečanje po njegovih besedah na pester in kreativen način razkriva neslutene razsežnosti slovenske igre in dramske ustvarjalnosti ter odrske presežke. "Nenazadnje predstavlja Borštnikovo srečanje z vsemi vse bogatejšimi spremljevalnimi vsebinami krepitev slovenske nacionalne identitete, ki z vsemi festivalskimi aktivnostmi in izjemno pestro obfestivalsko ponudbo poživi celotno regijo," je nocoj ob uradnem odprtju 46. izdaje tega najstarejšega slovenskega gledališkega festivala v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor dejal Ljubo Germič. Germič: Gledališče je odsev družbeno - političnih razmer Poudaril je, da je gledališče odsev družbeno - političnih razmer in tudi letošnje Borštnikovo srečanje se dotakne politike. "Shakespearov slavni izrek 'ves svet je oder, in vsi možje in žene zgolj igralci' velja tudi za vse nas. Vsi smo igralci v igri, ki jo piše življenje, in vsak položi svoj kamenček v mozaik zgodbe, po svojih najboljših močeh," je še povedal slavnostni govornik.

Predanova: Gledališče je resda laž, a laž, ki izpoveduje resnico Da gledališke predstave, tudi tiste, uvrščene v program letošnjega Borštnikovega srečanja, odražajo aktualne razmere, je izpostavila tudi umetniška direktorica festivala Alja Predan. "Gledališče je resda laž, a laž, ki izpoveduje resnico," je dejala.

Predanova: Gledališče je ena od oaz, lahko je tudi pribežališče, morda tudi izhod Povlekla je vzporednico med Grčijo kot utemeljiteljico gledališča ter Grčijo kot vzrokom za trenutno finančno krizo v Evropi. "Vse nas je strah, razmišljamo o lastnem preživetju, kako pobegniti iz tega ponorelega sveta. Gledališče je ena od oaz, lahko je tudi pribežališče, morda tudi izhod," je menila.

Ogledali so si predstavo Rojeni v YU Po otvoritvenih govorih so si zbrani v veliki dvorani SNG Maribor ogledali otvoritveno predstavo Rojeni v YU režiserja Dina Mustafića v produkciji Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Beograda.

Ne spreglejte