Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
24. 2. 2017,
7.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

Karl Lagerfeld Christian Kern Alexander Van der Bellen Goldie Hawn Richard Lugner Dunaj ples

Petek, 24. 2. 2017, 7.08

6 let, 7 mesecev

Goldie na družabnem dogodku leta zehala in pila čaj

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
opera, ples, Dunaj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Dunaju je potekal družabni dogodek leta, 61. operni ples. Avstrijskim in drugim petičnežem se je v operni hiši pridružila hollywoodska igralka Goldie Hawn.

Igralka je bila kot običajno dobro razpoložena in s svojim gostiteljem zaplesala že v hotelski avli pred plesom, zato je bil avstrijski milijonar Richard Lugner, ki zadnjih 25 let na ples vedno pripelje znane goste, navdušen nad njo. "Gostja, ki si jo človek lahko le želi," je povedal o Goldie.

Tokratna gostja iz Hollywooda se je odpovedala alkoholu in pila le čaj, so opazili avstrijski mediji. Ni jim ušlo niti to, da je Goldie, ki je nosila do tal segajočo obleko modne hiše Badgley Mischka, ob odprtju plesa premagala utrujenost in je zehala.


Preberite še:
To so lepotice, ki jih je premamil avstrijski milijonar


Ples sta odprla novi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in novi zvezni kancler Christian Kern. Družabni dogodek leta je zasenčila smrt zvezne ministrice za zdravje Sabine Oberhauser, ki so ji v spomin namenili minuto molka. Za 53-letno ministrico je bil usoden rak. Tako kancler kot predsednik sta komaj zadrževala solze, Van der Bellen pa je ples zapustil takoj po uradnem začetku.

Poleg novoletnega koncerta je operni ples vrhunec družabnega dogajanja višje družbe na Dunaju. V operi se vsako leto zbere nekaj več kot pet tisoč petičnežev z vsega sveta, dogodek pa vedno v živo prenaša avstrijska televizijska postaja ORF. Cene vstopnic so znašale 290 evrov, za ložo so obiskovalci odšteli med 10.000 in 20.500 evri, za mizo pa med 400 in 1.200 evri.

Goldie Hawn in Richard Lugner sta se zabavala že, ko je milijonar predstavil svojo letošnjo gostjo na plesu. Igralka je razkrila, da je bil njen dedek Avstrijec, v slabo voljo pa je nista spravila niti dva protestnika, ki sta skušala vdreti na njeno novinarsko konferenco, da bi protestirala proti bogatim. | Foto: Getty Images Goldie Hawn in Richard Lugner sta se zabavala že, ko je milijonar predstavil svojo letošnjo gostjo na plesu. Igralka je razkrila, da je bil njen dedek Avstrijec, v slabo voljo pa je nista spravila niti dva protestnika, ki sta skušala vdreti na njeno novinarsko konferenco, da bi protestirala proti bogatim. Foto: Getty Images

Navdih za letošnji ples je bila opera. Organizatorka plesa Marie Großbauer je želela izpostaviti to, kar ples nosi v svojem imenu, a je v preteklosti šlo nekoliko v pozabo. V ospredje je postavila opero. Vse od cvetličnih aranžmajev, sestavljenih iz košeničic, vrtnic in cvetočih vej, ki so sledili temi Mozartove Čarobne piščali oziroma "čarobnega gozda in njegovih pisanih ptic", skozi marmorne dvorane in kristalni bar s silhuetami iz Mozartovih oper, okrašenimi s kristalnimi zavesami, pa tja do uradne pijače opernega plesa z imenom Ljubezenski napoj po operi Gaetana Donizettija.

144 debitantskih parov

Prireditev se je začela ob 20.40 in tradicionalno končala okoli 5. ure zjutraj. Umetniški program se je začel ob 22. uri s svetovno priznanim nemškim tenoristom Jonasom Kaufmannom, Dunajskimi filharmoniki, orkestrom Dunajske državne opere, orkestrom dunajskega opernega plesa, Dunajskim državnim baletom in baletno akademijo Dunajske državne opere.

Temu je ob zvokih Josefa Straussa sledilo 144 debitantskih plesnih parov iz devetih držav. Debitantke vsako leto prejmejo tudi dragocene tiare Swarovski, ki jih je letos oblikoval slavni modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Navdih je našel v skladbi Na lepi modri Donavi, kar se odraža tudi v barvi izbranih kristalov.

Tiara, ki jo je oblikoval sloviti Karl Lagerfeld | Foto: Reuters Tiara, ki jo je oblikoval sloviti Karl Lagerfeld Foto: Reuters

Na Dunaju pozimi organizirajo več kot 400 plesnih večerov. Tradicija plesa na Dunaju sega v leto 1814, ko je na Dunaju potekal kongres o novi ureditvi Evrope. Prvi ples v operi so priredili leta 1877 kot zabavo, naslednji plesi pa so bili plesi v maskah.

Prvi ples, ki so ga poimenovali operni ples, je potekal leta 1935 pod pokroviteljstvom zveznega kanclerja. Med 2. svetovno vojno plesa ni bilo, po vojni pa so ga odpovedali le enkrat – leta 1991 zaradi invazije na Irak.

Ne spreglejte