Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
11.50

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španski borci ples

Četrtek, 25. 4. 2013, 11.50

5 let, 4 mesece

EN-KNAP praznuje z najbolj kultnimi koreografi na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maja bo Zavod EN-KNAP v Španskih borcih praznoval 20-letnico delovanja, ob tem pa so pripravili zanimiv in privlačen plesni program.

Tako bodo v okviru bogatega programa prikazali tudi prvi predstavi kultnih flamskih koreografov Anne Terese De Keersmaeker in Wima Vandekeybusa ter skupini Rosas in Ultima Vez z obnovljenima prvima predstavama Rosas danst Rosas (1983) in What the Body Does Not Remember (1987).

Med 11. in 26. majem bodo gostili tudi nekdanjo rezidenčno koreografinjo Batsheva Dance Company Sharon Eyal s plesno skupino Tanzcompagnie Oldenburg, predstavili pa bodo tudi inovativnega glasbenega ustvarjalca Thierryja De Meya, ki je v svojem bogatem opusu sodeloval z Vandekeybusom in De Keersmaekerjevo.

Plesni navdušenci si lahko rezervirajo tudi mesto na plesni delavnici z Wimom Vandekeybusom ter glasbeni delavnici s Thierryjem De Meyjem in Charo Calvo. Spodaj pa več o omenjenih plesnih predstavah: Rosas danst Rosas (1983)

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas 11. maj ob 20.00

Rosas danst Rosas je obnovljeni kultni prvenec (1983) legendarne flamske koreografinje Anne Terese De Keersmaeker, ene najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobnega plesa iz 2. polovice 20. stoletja, ki je v tej predstavi s svojo muzikaličnostjo in strogim, čistim plesnim minimalizmom pritegnila takojšnjo pozornost mednarodne javnosti. Rosas danst Rosas vključuje štiri plesalke in pet poglavij, prežetih z intenzivno fizično energijo. Njena plesna skupina ostaja ena najprodornejših, najpomembnejših ter obenem najbolj inovativnih skupin sodobnega plesa na svetu.

Plafona

Sharon Eyal in Gai Behar/Tanzcompagnie Oldenburg 20. maj ob 20.00

Techno glasba, sunkoviti gibi in predvsem hiter tempo so razpoznavni znaki futurističnega plesnega stila vizionarske izraelske koreografinje Sharon Eyal, nekdanje koreografinje izraelske skupine Batsheva Dance Company, ene mednarodno najbolj priznanih svetovnih plesnih skupin. Malone robotizirana govorica telesa in prepričljiv aranžma sta v ospredju tudi v predstavi Plafona, ki jo je ustvarila skupaj z Gaijem Beharjem za 11-člansko zasedbo plesne skupine Nacionalnega gledališča iz Oldenburga.

What the Body Does Not Remember (1987)

Wim Vandekeybus/Ultima Vez 25. in 26. maj ob 20.00

What the Body Does Not Remember (Česar se telo ne spomni) v izvedbi skupine Ultima Vez je zmagoslavje drznosti, ki je za vselej spremenilo sodobni ples. Predstava enega najvplivnejših ustvarjalcev na področju sodobnega plesa, koreografa in filmskega ustvarjalca Wima Vandekeybusa, je na premieri leta 1987 osupnila tedanji plesni svet. Vandekeybus ter skladatelja Thierry De Mey in Peter Vermeersch so za svojo "brutalno konfrontacijo plesa in glasbe: nevarno pokrajino boja raziskavo intenzivnosti trenutkov, ko nimamo izbire in ko namesto nas odločajo druge stvari" prejeli tudi prestižno newyorško nagrado bessie. Wim Vandekeybus je postal in ostal eden najvplivnejših koreografov generacije osemdesetih.

Ne spreglejte