Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Trst

Sobota, 25. 5. 2013, 17.29

8 let

Edina slovenska knjigarna v središču Trsta v hudi stiski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Edina slovenska knjigarna v italijanskem mestu Trst, ki predstavlja tudi kulturno središče, ima hude težave.

Tržaška knjigarna, edina slovenska knjigarna v središču Trsta, se sooča s hudimi težavami in njena prihodnost je pod vprašajem, na kar je v petek opozorila ena od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ).

Tržaška knjigarna je, kot opozarja SKGZ, trgovski obrat, predvsem pa kulturno središče, v zdajšnjih pogojih pa ne more nadaljevati z dejavnostjo, ki ustvarja vse večji primanjkljaj.

Knjigarna, ki je bila del gospodarskega sistema Slovencev v Italiji, je od leta 2008 last Jadranske finančne družbe, po štirih letih upravljanja, ob sodelovanju knjigarne s slovenskimi založbami in ob povečanem številu pobud za obiskovalce, pa se je izkazalo, da izključno s tržne plati nima perspektive, ugotavljajo pri SKGZ.

Upraviteljica Tržaške knjigarne Ilde Košuta pa je v pogovoru za Primorski dnevnik opozorila, da v knjigarni vseskozi promovirajo Slovenijo, saj so v izložbi turistični vodniki in karte, tako da bi lahko bila tudi Slovenija pozornejša do te "postojanke".

Primorski dnevnik danes poroča tudi o težavah podjetja Farco, ki prav tako spada v okvir Jadranske finančne družbe, prodaja pa farmacevtske izdelke, živila, železo, les in drugo, vzrok za krizo pa naj bi bile negativne okoliščine v Sloveniji.

Ta čas je v ospredju tudi vprašanje avtonomije vodstva programov v slovenskem jeziku pri deželnem sedežu italijanske državne radiotelevizije RAI. Na to v pismu, naslovljenem na predsedstvo italijanske vlade, opozarjata predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič (SKGZ) in Drago Štoka iz Sveta slovenskih organizacij.

Ne spreglejte