Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Salvador Dali

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 9.42

8 let

Dalijev portret Mone Bismarck prvič na dražbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dražbena hiša Sotheby's bo 5. februarja v Londonu naprodaj ponudila portret najbolje oblečene Newyorčanke, za katerega pričakujejo okoli 2,34 milijona evrov.

Portret najbolje oblečene Zemljanke v tridesetih letih prejšnjega stoletja se bo februarja prvič znašel na dražbi, izkupiček od prodaje pa bo šel fundaciji Ameriški center Mone Bismarck, ki ga je modna ikona ustanovila v Parizu, da bi s pomočjo umetnosti in kulture okrepila francosko-ameriške odnose.

Rojena kot Mona Travis Strader, pozneje pa znana kot Mona Williams in Mona Bismarck, je živela na Peti aveniji v New Yorku, na obrežju Sene v Parizu, na posestvu na Long Islandu, v počitniški hiši v Palm Beachu in v vili, zgrajeni na ruševinah Tiberijeve palače na italijanskem otoku Capri. Večkrat so jo imenovali za najbolje oblečeno Zemljanko, oblačili so jo Balenciaga, Mainbocher in Givenchy, bila je redna gostja strani revije Vogue. Poročena je bila petkrat, med drugim tudi z multimilijonarjem Harrisonom Williamsom, nato pa še z vnukom Otta von Bismarcka.

A prav zaradi vsega naštetega je portret Mone Bismarck, ki ga je leta 1943 naslikal Salvador Dali, toliko bolj ironičen, saj jo je naslikal v črnem. Po neki anekdoti naj bi Mono, ki je želela z izbiro Dalija pokazati svojo naklonjenost umetniški avantgardi, najprej narisal golo. Ker je bila najbolje oblečena Zemljanka besna in je zahtevala, naj jo slikar obleče, se je ta malce pozabaval in modno ikono, znano po elegantni izbir barv in materialov, narisal v črnem.

Dalijeva slika je polna klasičnih aluzij, ki najverjetneje odsevajo zgodbe, ki so jih napisali o njeni vili na Capriju. Gre tudi za sliko iz pomembnega Dalijevega obdobja, ko si je pri slikanju pomagal s paranoidno-kritično metodo.

Sotheby's za sliko pričakuje okoli dva milijona britanskih funtov oziroma 2,34 milijona evrov, kar naj bi bila precej konservativna ocena glede na izjemno rast cen surrealistične umetnosti.

Ne spreglejte