SiolNET. Trendi Svet znanih
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanska kraljica Elizabeta II. praznuje 93 let

1,79

termometer

Kraljica Elizabeta
Britanska kraljica Elizabeta II. je kljub častitljivi starosti še vedno zelo aktivna in se ne boji novosti sodobnega življenja. Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. bo danes dopolnila 93 let. Kljub visoki starosti monarhinja še ne razmišlja o abdikaciji in namerava še naprej služiti domovini. Uradne slovesnosti ob rojstnem dnevu monarhinje bodo potekale junija.

Britanska kraljica Elizabeta II. je še vedno zelo aktivna in se ne boji novosti sodobnega življenja. Udeležuje se številnih uradnih dogodkov, za dolgoživost in energičnost pa se verjetno lahko zahvali dobrim genom. Njena mati je namreč umrla stara 101 leto.

Meghan Markle, princ Harry Trendi Meghan in Harry sta odprla skupni profil na Instagramu #video

Kraljica rojstni dan običajno praznuje v družinskem krogu

Kako bo kraljeva družina zaznamovala 93. rojstni dan Elizabete II., za zdaj ni znano. Običajno kraljica svoj rojstni dan 21. aprila praznuje v ožjem družinskem krogu, tokrat pa datum sovpada z velikonočno nedeljo. Zaradi tega pričakujejo, da se bo monarhinja v skladu s tradicijo danes udeležila maše v kapeli svetega Jurija v Windsorju.

Elizabeta II. rojstni dan običajno praznuje junija, ko je vreme na Otoku lepše. Elizabeta II. rojstni dan običajno praznuje junija, ko je vreme na Otoku lepše. Foto: Reuters

Verjetno jo bodo spremljali člani kraljeve družine. Med njimi sicer ne bo princa Williama, ki veliko noč z ženo Kate in otroki preživlja v Norfolku, ter princa Harryja, ki z ženo Meghan te dni pričakuje naraščaj. Elizabeta II. sicer rojstni dan običajno praznuje junija, ko je vreme na Otoku lepše. Letos bo uradno slavje drugo soboto v juniju, ko bo potekala parada, imenovana Pozdrav zastavi. Tradicionalno kraljičin rojstni dan pospremijo tudi topovske salve v britanski prestolnici.

Meghan Markle, princ Harry Trendi Na Otoku pobirajo stave: bosta Meghan in Harry povila Diano ali Arthurja?

Najbolj neustrašno Bondovo dekle vseh časov

Kraljica pa ne uživa ugleda samo med svojimi podaniki, ampak tudi med drugimi kraljevimi družinami. Tako je nizozemski kralj Willem Alexander ob obisku v Londonu Elizabeto II. označil za najbolj neustrašno Bondovo dekle vseh časov, ki je v zadnjih desetletjih doživelo drastične spremembe svoje države, Evrope in sveta.

S tem je nizozemski kralj spomnil na posnetek na odprtju olimpijskih iger v Londonu, ko je igralec Daniel Craig v vlogi Jamesa Bonda s helikopterjem pobral resnično kraljico Elizabeto II. v Buckinghamski palači, nato pa sta njuna dvojnika s padali skočila iz helikopterja nad stadionom.

Prvi otrok princa Harryja in vojvodinje Meghan se bo rodil v prihodnjih dneh. Prvi otrok princa Harryja in vojvodinje Meghan se bo rodil v prihodnjih dneh. Foto: Getty Images

Da monarhinji z najdaljšim stažem ni dolgčas, skrbijo predvsem družinski člani. Tako je mož, princ Philip, s katerim sta poročena že 71 let, pri svojih 97 letih lani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta bili poškodovani dve ženski v drugem avtomobilu. Po še enem incidentu z vozilom se je princ le odrekel vozniškemu dovoljenju.

Meghan Markle, princ Harry Trendi Zadnje potovanje pred prihodom dojenčka: Meghan in Harry v Maroku #video #foto

Kraljeva družina pričakuje rojstvo prvega otroka princa Harryja

Trenutno na britanskem dvoru sicer vsi nestrpno pričakujejo novega člana kraljeve družine. Prvi otrok princa Harryja in njegove ameriške žene Meghan, ki naj bi se rodil v prihodnjih dneh, bo že osmi pravnuk oziroma pravnukinja Elizabete II., ki ima štiri otroke in osem vnukov.

Elizabeta II. se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu, britanski prestol pa je zasedla pri 25 letih, ko je njen oče leta 1952 nenadoma umrl. Od takrat je podrla več rekordov. Postala je monarhinja in svetovna voditeljica z najdaljšim stažem. V zgodovino se je zapisala tudi kot najstarejša svetovna voditeljica, edina britanska kraljica, ki je praznovala safirni jubilej, ter edina britanska monarhinja s platinasto obletnico poroke.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin