Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mati

Četrtek, 4. 10. 2012, 10.54

8 let

Brechtova Mati na Velikem odru Drame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avantgardno sezono ljubljanska Drama nadaljuje s prvo slovensko uprizoritvijo Brechtove Matere.

Po lanski uprizoritvi Ustavljivega vzpona Artura Uia se ljubljanska Drama tudi v letošnji sezoni obrača k Bertoltu Brechtu, tokrat z revolucionarnim in najdaljšim Brechtovim učnim komadom Mati, ki nadaljuje po besedah umetniškega vodje Drame Eduarda Milerja vračanje k nekaterim "avantgardnim mrtvecem". Nasploh se letos Drama z izbranimi deli spopada s temeljnimi vprašanji človeka, v Brechtovi Materi, ki bo premierno na sporedu v soboto, pa se bodo v režiji Sebastijana Horvata lotili vprašanj revolucije, upora in angažiranega posameznika.

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal režiser Horvat, so izhajali iz soočenja z realnim svetom, poskusom razumeti, kje živimo in kaj lahko storimo glede krize, ki nas je vtaknila v pat položaj. Brechtovo besedilo v prevodu Urške Brodar je postalo medij, skozi katerega si lahko zastavljamo takšna vprašanja in razumemo svet.

Mati je sicer dramatizacija romana Maksima Gorkega, Brecht ga je za oder priredil tik pred Hitlerjevim vzponom leta 1932, v njem pa tematizira leto 1905 in čeprav gre za besedilo s kilometrino, Horvat meni, da skozi vprašanja komunizma in revolucije spet postaja svež. Danes nas namreč oblast poskuša naučiti sramu do pojmov kot so družba, socialna država, solidarnost, revolucija in simboli, kot je rdeča zvezda, spet pridobivajo na moči. Nedolgo nazaj namreč zvezda ni pomenila nič, ni bila razlog za razburjenje, niti ni bila provokativna. Zahvaljujoč oblasti je to spet postala, in kot je omenil Horvat, se mu vnovična moč simbolov zdi dobra; na vajah so se na primer bali raztrgati Biblijo.

Ključno vprašanje je torej, kako razbiti pat položaj, pred katerega nas postavlja kriza: bomo res ekonomsko propadli, če obdržimo socialno državo, ali se moramo prepustiti tržnemu sistemu, kjer nas čaka bipolarni svet bogatih in revnih ter propad srednjega razreda. Kot pravi Horvat, je pat položaj zgolj fantazma. Izbira obstaja in predstava naj služi kot hvalnica angažmaju posameznika in kot krik proti ravnodušnosti. Kot je dodal dramaturg Andraž Golc, Mati sicer eksplicitno govori o ruski revoluciji, a hkrati skozi optiko današnje situacije govori o tem, kaj želimo in kaj potrebujemo. V predstavi Mati bodo igrali Nataša Barbara Gračner, Radko Polič, Uroš Fürst, Aleš Valič in Klemen Slakonja, Jurija Zrneca, ki se je tudi tokrat ob študiju Brechta poškodoval, pa bo začasno zamenjal Lado Bizovičar.

Ne spreglejte