Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2011,
9.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

samba kantavtor

Sobota, 9. 4. 2011, 9.28

2 meseca, 3 tedne

Brazilski večer sambe in bossa-nove z glasbenim velikanom Gilbertom Gilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spomladanska glasbena evolucija se je pričela s skladateljem, piscem besedil, kitaristom in vokalistom Gilbertom Gilom, ki je včeraj nastopil in navdušil v polni Galusovi Dvorani Cankarjevega doma.

Njegov koncert je sodil v sklop festivala oddaljene kulture "Obraz Brazilije", na katerem smo lahko v letošnjem letu srečali tudi druge umetnike in glasbenike, ki tako ali drugače prispevajo k razvoju brazilske sodobne kulture. Med njih nedvomno sodi tudi Gilberto Gil, ki v Sloveniji ni nastopil prvič.

Pred časom smo ga lahko poslušali tudi v polnih ljubljanskih Križankah in kot sam pravi se rad vrača med hvaležno slovensko publiko. Gilov opus obsega 52 albumov, prodanih v več kot 4 milijonih izvodov, 12 zlatih in 5 platinastih plošč ter 7 gramijev. Njegova glasbena vsestranskost temelji na sambi in bossa-novi, ki jo napajajo ritmi severovzhodne Brazilije, kot je baião. Vzel jih je za izhodišče za izrazito avtorsko glasbo, v katero je pripojil rock, reggae, funk in ritme Bahie, kot je afoxé.

Gil v svojih besedilih osvetljuje številna vprašanja sodobnega obstoja: od družbene neenakosti do rasnih vprašanj, od afriške do orientalske kulture, od znanosti do religije. Avtorsko mojstrstvo, ki ga Gil izraža ob raziskovanju teh tem, ga uvršča med največje brazilske kantavtorje.

Na včerajšnjem dogodku, z naslovom "The String Concert" je nastopil skupaj s svojim sinom Bemom Gilom (kitara, tolkala), velikim presenečenjem nove brazilske glasbe, in odličnim glasbenikom Jaquesom Morelenbaumom (violončelo). V včerajšnjem koncertnem projektu, ki je do sedaj gostoval v devetih državah, smo lahko slišali 20 skladb iz bogatega preteklega in sedanjega opusa brazilskega glasbenega ambasadorja, katere je zaokrožil v dvournem koncertu, ki ga je ob navdušenju publike nadgradil z bisem in njegovimi tremi dodatnimi popularnimi skladbami.

Ne spreglejte