Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
12.12

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

Natisni članek

Postojnska jama Koronavirus

Petek, 13. 3. 2020, 12.12

4 leta, 1 mesec

Zaprta Postojnska jama, Škocjanske jame in Ljubljanski grad, zapirajo se tudi hoteli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

vlakec Postojnska jama | Postojnska jama je zaradi epidemije novega koronavirusa danes začasno zaprla svoja vrata. | Foto Postojnska jama

Postojnska jama je zaradi epidemije novega koronavirusa danes začasno zaprla svoja vrata.

Foto: Postojnska jama

Da bi preprečili širjenje koronavirusa, se je začelo zapiranje slovenskih turističnih znamenitosti, zapirajo pa se tudi turistične nastanitve.

"Obveščamo vas, da z današnjim dnem za obiskovalce zapiramo Postojnsko jamo in druge znamenitosti v Parku Postojnska jama, gostinske, trgovinske in nastanitvene obrate. Zaprtje velja za vse vrste ogledov Postojnske jame, Predjamskega gradu, Vivarija, razstave EXPO jama kras in Tajnih prostorov Hotela Jama," so sporočili iz Postojne.

Koronavirus
Novice Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

Zaprta tudi hotela na Jezerskem in v Cerknem

Ukrep bo veljal predvidoma do 8. aprila, so pojasnili in dodali, da zaprtje do preklica velja tudi za hotel Vila Planinka na Jezerskem in hotel v Cerknem.

Batagelj: Le še ugibamo, kako slaba bo sezona

"Postojnska jama je bila doslej zaprta le v času vojn, nazadnje pa tri dni v času žleda. Letos se nam je napovedovala rekordna sezona, zdaj pa je le še ugibanje, kako slaba bo, glede na to, da se sploh ne ve, do kdaj zna kriza trajati," je za STA ob tem dejal predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

Vila Planinka, Marjan Batagelj
Trendi Batagelj nam je razkazal svoj novi prestižni hotel na Jezerskem #foto #video

Škocjanske jame zaprte najmanj do 3. aprila

Zaprte so tudi Škocjanske jame, kjer obiskovalcev ne bodo sprejemali vsaj do 3. aprila. Za ta čas so imeli preko spleta že napovedanih najmanj tisoč obiskovalcev, je za STA povedal direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Tudi pri njih se je nakazovala rekordna sezona, saj je bilo število obiskovalcev v januarju in februarju za 20 odstotkov večje od lanskega v istem času in je doseglo okrog 5000 gostov.

V Ljubljani se zapira več hotelov

Od sobote do nadaljnjega bo za obiskovalce zaprt Ljubljanski grad, tirna vzpenjača pa ne obratuje že od četrtka. Javni zavod Ljubljanski grad bo v ponedeljek pa do nadaljnjega zaprl tudi hostel Celica, ki ga upravljajo, so sporočili.

Zastava Ljubljanski grad | Foto: STA , Foto: STA ,

Začasno se zapirata tudi hotela Lev in Union, je sporočila družba Union hoteli. Za to so se odločili zaradi zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani in načrtovanih prenovitvenih del, namestitvene kapacitete pa so za primer povečanih potreb ponudili NIJZ.

V Mariboru so medtem z današnjim dnem do preklica zaprli osrednji turistično-informativni center, prav tako je do preklica zaprta Hiša Stare trte, gostinsko-promocijski prostor na mariborskem Lentu.

V Prekmurju "položaj normalen", Bled se je izpraznil

V skupini Sava Turizem je medtem vpliv novega koronavirusa različen. Medtem ko so v Termah 3000 hoteli solidno zasedeni in je, kot pravijo, položaj normalen, na Bledu, kjer sicer prevladujejo gostje iz Azije in Amerike, teh tako rekoč ni. Tveganje za okužbo poskušajo zmanjšati na minimum, pripravili so tudi ustrezne protokole.

Pričakujejo tudi do 50-odstotni upad rezervacij   

Kot so za STA pojasnili v Savi Turizem, na splošno rezervacije odpovedujejo skupine za prihodnje tri mesece ter kongresni gostje tako iz oddaljenih kot evropskih trgov, v zadnjem tednu tudi iz bližnjih trgov in Slovenije. Nekatera podjetja, ki organizirajo konference in kongrese, so jih že obvestila o manjšem številu udeležencev ali celo odpovedih oziroma prestavitvah dogodkov.

Napovedi se z ukrepi sosednjih držav slabšajo, za velikonočne praznike, ko sicer prevladujejo italijanski gostje, pa pričakujejo osip rezervacij, pravijo v Savi in dodajajo, da glede na razmere za prihodnja dva meseca pričakujejo tudi do 50-odstoten upad rezervacij. Dogajanje, povezano z razvojem koronavirusne okužbe, spremljajo, sprejeli so vse ukrepe in priporočila ministrstva in zdravnikov.

Medtem ko so v Termah 3000 hoteli solidno zasedeni in je, kot pravijo, položaj normalen, na Bledu, kjer sicer prevladujejo gostje iz Azije in Amerike, teh tako rekoč ni. | Foto: Getty Images Medtem ko so v Termah 3000 hoteli solidno zasedeni in je, kot pravijo, položaj normalen, na Bledu, kjer sicer prevladujejo gostje iz Azije in Amerike, teh tako rekoč ni. Foto: Getty Images

"Prednost dajemo varnosti, zdravju in dobremu počutju tako naših zaposlenih kot gostov, redno preverjamo zdravstveno stanje zaposlenih, na delovnih mestih so vedno zgolj povsem zdravi. Goste pa že pred prihodom pozivamo, da se ob bolezenskih znakih pozdravijo doma in nas obiščejo, ko bodo zdravi, povsod smo tudi namestili razkuževalnike za roke in informacije, kako ravnati za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni in okužb," še pravijo v družbi.

Če se ne bo uresničil črn scenarij, so zaposleni lahko brez skrbi

Razmere so najbolj umirjene v Termah 3000 v Moravskih Toplicah. Po besedah izvršnega direktorja Igorja Magdiča se trudijo ozaveščati tako zaposlene kot goste. Zadnjim že pred prihodom predstavijo varnostne ukrepe, ob prihodu jih povprašajo o zdravstvenem stanju in poskušajo tveganje okužbe spraviti na minimum, čeprav, tako pravi Magdič, brez nevarnosti ne gre nikoli.

"Lahko rečem, da so gostje odgovorni. Če se ne počutijo povsem zdravi, se ne odpravijo na pot, klicali so nas že in bivanje preložili," pojasnjuje. Gostje v Moravskih Toplicah so večinoma Slovenci, na drugem mestu so avstrijske skupine, ki prihajajo z avtobusi. Italijanov je v Termah 3000 na splošno bolj malo, trenutno jih ni.

Novi koronavirus bo občutno vplival na poslovanje, v skupini so v prvih dveh mesecih presegli tako pričakovane kot lanskoletne rezultate, v Termah 3000, kjer so lani dosegli rekordnih 24 milijonov evrov prihodkov, so imeli prav tako odlična meseca. Če se zaradi virusa ne bo uresničil skrajno črni scenarij, so po zagotovilih vodilnih zaposleni lahko brez skrbi. Pravijo, da je Sava Turizem v dobri kondiciji in imajo "neko zalogo", s katero lahko izplačujejo plače nekaj mesecev, tudi če bi se zasedenost zelo znižala.

Oglejte si še:

Slipknot Postojnska jama
Trendi Svetovno znani metalci obiskali Postojnsko jamo #foto
Novice Postojnska jama, kot je še niste videli #video
Ne spreglejte