Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
10.19

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

kultura muzej turizem Pariz

Četrtek, 18. 5. 2023, 10.19

11 mesecev, 1 teden

Zapira se ena najbolj obiskanih znamenitosti Pariza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
Pompidoujev center | Posebnost tega centra, ki se nahaja v središču Pariza, je njegova kompleksna konstrukcija, obrnjena navznoter. | Foto Shutterstock

Posebnost tega centra, ki se nahaja v središču Pariza, je njegova kompleksna konstrukcija, obrnjena navznoter.

Foto: Shutterstock

Pariški muzej umetnosti in kulture Georges Pompidou zaradi prenove za pet let zapira svoja vrata, poroča CNN. Center sicer velja za tretjo najbolj obiskano kulturno znamenitost v Parizu.

Muzej, poimenovan po nekdanjem francoskem predsedniku Georgesu Pompidouju, bo za obiskovalce zaprt med letoma 2025 in 2030. Sprva so sicer načrtovali, da bi se prenova začela septembra letos, a so jo zaradi prihajajočih poletnih olimpijskih iger v Parizu leta 2024 prestavili. 

260-milijonska naložba

Prenovo tega nenavadnega muzeja, sestavljenega iz modrih, rdečih in zelenih cevi, je naznanila francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak. Napovedana je modernizacija prostorov in odstranjevanje azbesta, katerega uporaba je od 1. januarja leta 2005 prepovedana v vseh državah članicah EU.

Azbest, katerega izpostavljenost ostaja velik problem pri postopkih odstranjevanja, rušenja in vzdrževanja, se je po vsej Evropi uporabljal predvsem med letoma 1945 in 1990. Vdihovanje vlaken lahko namreč povzroči azbestozo, bolezen plevre, pljučnega raka in maligni mezoteliom plevre ali peritonejo. Zdravila za te, pogosto smrtne, bolezni ni. 

Vrednost prenove je ocenjena na 260 milijonov evrov. 

Muzej je od leta 1977, ko so ga uradno odprli, obiskalo več kot 180 milijonov ljudi. | Foto: Shutterstock Muzej je od leta 1977, ko so ga uradno odprli, obiskalo več kot 180 milijonov ljudi. Foto: Shutterstock

S terase si bo mogoče ogledati zahodni del mesta

Center, ki letno privabi več milijonov obiskovalcev, bo s prenovo dobil 1.500 kvadratnih metrov veliko teraso z razgledom na zahodni del mesta. Kot je za CNN povedel direktor stavbe Laurent Le Bon, bodo za 60 odstotkov zmanjšali tudi račun za energijo, saj so "verjetno ena najbolj energetsko potratnih stavb v Franciji". 

Kljub zaprtju pa bodo obiskovalci lahko še vedno dostopali do nekaterih znamenitosti. 400 tisoč knjig iz javne knjižnice bodo premestili v Le Lumière, lokacijo v pariškem okrožju Bercy, umetniška dela pa bodo razstavljena po Parizu, širši Franciji in celo v tujini.

Posebnost tega centra, ki se nahaja v središču Pariza, je njegova kompleksna konstrukcija, obrnjena navznoter. Notranjost vključuje knjižnico javnih informacij, največji muzej moderne umetnosti v Evropi ter center za glasbene in akustične raziskave.

Preberite tudi:

Portofino
Trendi V tem italijanskem mestu boste za selfi odšteli 270 evrov
Planet 18
Planet TV V Bosni prva hobitova vas v tem delu Evrope #video
Črna gora
Trendi Velika sprememba v Črni gori
Ne spreglejte