Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
10. 8. 2018,
20.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

Šumi Ljubljana pekarna

Petek, 10. 8. 2018, 20.05

5 let, 8 mesecev

Veste, kje je nekoč delovala najbolj priljubljena parna pekarna?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75
Kavčičeva pekarna | Foto Stare fotografije in razglednice Ljubljane / Facebook

Foto: Stare fotografije in razglednice Ljubljane / Facebook

Na mestu, kjer je danes ob Slovenski cesti v Ljubljani parkirišče, je nekdaj delovala priljubljena parna pekarna. V njej so pekli tudi takoj po potresu leta 1895, še več pozneje med prvo svetovno vojno. Ko so podrli hišo, kjer je obratovala, je bilo več idej, kaj bi tam lahko naredili. Ena izmed teh je bila tudi, da bi tam stal hotel, kar se ni zgodilo, je pa ta dobil svoje prostore v nasprotni vogalni stavbi.

Enonadstropne stavbe ob današnji Slovenski cesti, ki je stala v bližini tovarne bombonov, čokolade in peciva Šumi, kjer je v 70. letih nastal istoimenski legendarni ljubljanski lokal, ni več od 60. let prejšnjega stoletja. Ko so v tistem času urejali Titovo cesto, so podrli dve hiši, ena izmed njiju je bila tista, v kateri je nekoč delovala Kavčičeva, pred njo pa še Schreyeva pekarna.

Pogled na lokacijo, kjer je nekoč stala Schreyeva parna pekarna, pozneje Kavčičeva iz leta 1992, ki so ga ujeli v knjigi Ljubljanske metamorfoze avtorice Darinke Kladnik, v kateri se pod fotografije podpisuje Tomaž Skale. | Foto: Ana Kovač Pogled na lokacijo, kjer je nekoč stala Schreyeva parna pekarna, pozneje Kavčičeva iz leta 1992, ki so ga ujeli v knjigi Ljubljanske metamorfoze avtorice Darinke Kladnik, v kateri se pod fotografije podpisuje Tomaž Skale. Foto: Ana Kovač

Pecivo iz 19. stoletja

Zgodovina pekarne v nekoč obstoječi stavbi vodi v leto 1875, ko je hišo kupila Fanika Schrey. Enajst let pozneje je peko v njej prevzel njen sin Jean, in to precej uspešno, kot zatrjujejo zapisi.

Pekarno je novi lastnik leta 1893 z dvema parnima in dvema glinastima pečema posodobil. Schreyeva pekarna pa je postala najmočnejša v Ljubljani in po mestu so tako imeli več prodajaln.

Ljubljana pekarna | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pekli so tudi takoj po potresu

Ljubljanska pekarna je dobro prenesla tudi potres, saj stavba ni bila veliko poškodovana in so tako lahko v njej nemoteno pekli. Med prvo svetovno vojno se je dejavnost v njej še povečala, saj so prevzeli preskrbo vojaštva, zaradi česar je moral Jean Schrey najeti še druge obrate.

V njegovih pekarnah je tako med vojno delalo skupno 120 civilnih in vojaških pekov. Ko je začelo zmanjkovati moke in jo je lahko dobavljala samo vojska, je Jean Schrey to prenehal zalagati s kruhom.

V preteklosti je bilo že več idej za novi program in podobo širšega območja Šumija

Trendi Šumi: nekoč tovarna, nato kultni lokal, v prihodnosti luksuzna stanovanja (foto)

Ljubljana pekarna | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nastanek Kavčičeve pekarne

Na začetku leta 1920 je Schrey obrat prodal in kupil ga je Jakob Kavčič. Pekarna se je preimenovala - postala je Kavčičeva. V svoji novi epizodi pa ni več dosegala preteklih uspehov. V Ljubljani so nastale v tistem času druge, večje, močnejše in bolj priljubljene pekarne. A ne glede na to se je tudi ta obdržala vse do obdobja po drugi svetovni vojni.

Potem ko so njeno stavbo v 60. letih podrli, so na zravnanem zemljišču uredili začasen park, ko tega še ni bilo, je na tem mestu nekaj časa deloval poletni Backhus bar.

Zamisli, kaj vse bi v tem praznem prostoru lahko nastalo, pa je bilo v preteklosti več. Med njimi tudi, da bi tam lahko bila mestna hiša z veliko javno kletno pasažo, razmišljali pa so tudi o gradnji hotela. Prav tako so bili različni načrti tudi za širše območje Šumija.

Trendi Vila nad ljubljanskim predorom, ki je imela prvi telefon v mestu
Trendi Od krčme do ljubljanske kavarne
Trendi Veste, kaj pomeni napis J. J. Naglas sredi Ljubljane?
Ne spreglejte