Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
12.10

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 12.10

7 let

V München na pivo ali dva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V soboto se v bavarski prestolnici začenja Oktoberfest. Pridružite se na tisoče veseljakom s pivom v roki in klobaso na krožniku ter doživite največji pivski praznik na svetu.

Zakaj tja? München oziroma Monakovo, kot se glasi že precej zastaran slovenski prevod, je glavno mesto nemške zvezne dežele Bavarske, sicer pa je z okoli 1,4 milijona prebivalcev tretje največje nemško mesto. Že večkrat se je uvrstil na sam vrh lestvic mest, v katerih je najbolj prijetno živeti. Ima milo podnebje, poleti je toplo, a ne prevroče, zime pa so bele in v bližnje Bavarske Alpe privabijo obilico smučarjev. Ne nazadnje pa h kakovosti življenja v Münchnu zagotovo prispevajo tudi številne pivovarne, natančneje "velikih šest" – Löwenbräu, Hofbräuhaus, Augustinerbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr in Spaten – , ki dominirajo na münchenski pivovarski in pivopivski sceni.

Zakaj zdaj? V soboto se začenja Oktoberfest, pivsko slavje z več kot 200-letno tradicijo. Prvič so ga organizirali leta 1810 kot slavje ob poroki princa Ludvika, takrat še princa, pozneje pa bavarskega kralja. Od takrat je bil odpovedan le 24-krat, zaradi vojn in epidemij bolezni.

V 200 letih je Oktoberfest zrasel do neslutenih razsežnosti. Zdaj se na glavno prizorišče, travnik Theresienwiese blizu središča mesta, vsako leto zgrne skupno kakšnih šest milijonov obiskovalcev, ki spijejo okoli pet milijonov litrov piva. Čeprav se pivovarji letos pritožujejo nad pomanjkanjem embalaže, jim bo do 7. oktobra, ko se festival konča, nedvomno uspelo doseči podobne številke.

Na Oktoberfestu se sicer sme točiti le pivo, ki ustreza Reinheitsgebot, tako imenovanim pravilom o čistosti izpred 500 let, ki so zapovedovala, katere sestavine so v pivu dovoljene. Te kriterije izpolnjuje zgoraj omenjenih šest pivovarn, ki so tudi edine prisotne na Oktoberfestu. Ob tem pa velja opozorilo – cene piva v času Oktoberfesta precej poskočijo, za litrski vrček oziroma Mass je treba odšteti kar okoli 9 evrov.

Kaj se bo dogajalo? Vso slavje je skoncentrirano na travniku Theresienwiese oziroma Terezini livadi, poimenovani po Terezi Saški, nevesti Ludvika Bavarskega, domačini pa ji rečejo kar Wies'n. Praznovanje se je od leta 1810 občutno spremenilo. Osrednji dogodek prvega Oktoberfesta so bile namreč konjske dirke, danes pa Terezino livado za dva tedna zasedejo pivski šotori, prodajalci raznih uličnih priboljškov ter vrtiljaki in druge zabaviščne atrakcije.

Prvo nedeljo festivala, torej ta konec tedna, je čas za veliko povorko, na kateri se po ulicah Münchna sprehodi okoli 7000 udeležencev v tradicionalnih oblačilih, na drugo nedeljo festivala pa organizirajo velik glasbeni koncert, na katerem sodelujejo glasbeniki iz vseh skupin, ki nastopajo na Oktoberfestu.

Ob vsem tem dogajanju pa imajo obiskovalci seveda več kot preveč dela tudi s praznjenjem vrčkov piva in goltanjem tradicionalnih klobas, ki pomagajo ublažiti učinke alkoholnih hlapov.

Kako tja? München je od Ljubljane oddaljen dobrih 400 kilometrov, za pot z avtomobilom pa boste potrebovali slabih 5 ur. Iz Maribora je pot kakšnih 50 kilometrov daljša, se boste pa v tem primeru izognili plačilu prehoda skozi predor Karavanke. V vsakem primeru ne pozabite kupiti avstrijske avtocestne vinjete.

Ljubljana ima z Münchnom tudi dobro železniško povezavo, med mestoma dnevno vozijo štirje direktni vlaki. Na treh od njih lahko izkoristite tudi posebno ponudbo Slovenskih železnic in potujete za 50 odstotkov ceneje, a si v tem primeru vozovnico zagotovite dovolj zgodaj, ker je njihovo število omejeno. Cena povratne vozovnice sicer znaša 96 evrov.

Ne spreglejte