Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2022,
9.23

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

10

Natisni članek

sreča

Sreda, 23. 3. 2022, 9.23

2 leti

To so najsrečnejše države sveta. Kje je Slovenija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

10

sreča | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav je v malo evropskih državah življenje trenutno povsem brezskrbno, je v nekaterih življenje vseeno malo boljše. Po poročilu ZN o sreči v svetu so severnoevropske države med tistimi, kjer je malo lažje dihati. Slovenija je na 22. mestu.

Letošnje poročilo, ki je preučevalo zadovoljstvo prebivalcev 150 držav, je deseto po vrsti. Obravnava srečo po vsem svetu in dejavnike, ki vodijo do večje sreče. Po dveh letih pandemije in začetku vojne v Ukrajini je letošnje poročilo pokazalo nekaj nepričakovanega.

"Veliko presenečenje je bilo, da so se po vsem svetu na neusklajen način zelo močno povečale vse tri oblike dobrohotnosti," je za CNN Travel povedal John Helliwell, eden od treh urednikov poročila.

sreča | Foto: Reuters Foto: Reuters

Povečali so se darovanje v dobrodelne namene, pomoč tujcem in prostovoljstvo. "V letu 2021 se je glede na čas pred pandemijo v zelo velikem znesku povečala pomoč tujcem v vseh regijah sveta," je dejal Helliwell, ki je zaslužni profesor na univerzi v Britanski Kolumbiji. Svetovno povprečje vseh treh oblik dobrodelnosti je leta 2021 poskočilo za približno 25 odstotkov v primerjavi z ravnjo pred pandemijo.

smeh ženske | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

In dobrohotnost je zagotovo na vrhu, ko gre za odziv sveta na invazijo Rusije na Ukrajino. Ta vojna bo zagotovo vplival na "svetovno srečo".

Še ena svetla točka v letošnjem poročilu: skrb in stres sta se v drugem letu pandemije zmanjšala. Medtem ko sta bila leta 021 še vedno za štiri odstotke višja v primerjavi s časom pred pandemijo, sta se zaskrbljenost in stres glede na leto 2020 zmanjšala za osem odstotkov. "Mislim, da je tako zato, ker so ljudje v drugem letu vedeli malce več o tem, s čim se spoprijemajo, čeprav so prihajala nova presenečenja," je dejal Helliwell.

finska | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Pri mladih se je zadovoljstvo z življenjem zmanjšalo, medtem ko se je pri starejših od 60 let povečalo," je še zapisano v poročilu.

Peto leto zapored so najsrečnejši ljudje na Finskem. Na vrhu seznama so tudi druge severnoevropske države, kot so Danska, Norveška, Švedska in Islandija.  

Slovenija je na 22. mestu. In kako srečni so naši sosedi? Hrvaška je na 47. mestu, Italija na 31., Madžarska na 51., Avstrija pa na 11. mestu. 

Preberite še:

Novice Najsrečnejši so prebivalci Kostarike, kako zadovoljni smo Slovenci?
Trendi Twitter ve, kdaj smo najsrečnejši

 

Ne spreglejte