SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spite kot francoski kralj: v Versaillesu bodo uredili hotel

1

termometer

 | Foto:
V veličastni palači Ludvika XIV., eni najbolj obiskanih turističnih točk v Franciji, bodo uredili luksuzni butični hotel.

Težko je verjeti, da se je Versaille, mogočni dvorec nedaleč od Pariza, ki ga vsako leto obišče okoli sedem milijonov turistov, znašel v finančni stiski, a menda je res tako. Država je namreč zmanjšala sredstva, namenjena za njegovo vzdrževanje, namesto lanskih 47,4 milijona evrov so v Versaillesu letos dobili 40,5 milijona, zato so se odločili, da se bodo znašli drugače – v sklopu palače bodo odprli hotel, da bi tako zaslužili nekaj dodatnega denarja.

Zgradbe,v katerih naj bi bil hotel, so v precej slabem stanju Poleti so tako objavili razpis za zasebne vlagatelje, ki bi v treh zgradbah v sklopu dvorca – Grand Controle, Petit Controle in Pavillon – uredili hotel. Zgradbe so v precej slabem stanju, poroča Forbes, za njihovo obnovo in preureditev v hotel bi bilo potrebnih med 8 in 14 milijoni evrov, v zameno za zajeten finančni vložek pa bi potencialni investitor dobil 60-letno koncesijo za upravljanje hotela. Razpis se je končal sredi septembra, rezultati še niso znani, po poročanju francoskih medijev pa naj bi med resnimi kandidati bila francoska hotelska veriga AccorHotels.

Prvotni Versaille so zgradili kot lovski dvorec, potem pa ga je kralj Ludvik XIV. v 17. stoletju prenovil in občutno povečal ter vanj preselil francoski dvor. Veličastna graščina, simbol razkošja in razsipnosti francoske aristokracije, ki jo je končala francoska revolucija, je že tri desetletja pod zaščito Unesca in je ena največjih turističnih atrakcij v Franciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin