SiolNET. Trendi Potovanja
1,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So iz Benetk tokrat dokončno izgnali velike križarke?

1,69

termometer

Benetke potniška ladja križarka
Foto: Reuters

Velike potniške ladje ne bodo smele več pluti mimo Trga svetega Marka, njihovo sidranje pa bo dovoljeno le zunaj Beneške lagune, so potrdile italijanske oblasti.

Če ste v zadnjih letih pred pandemijo covid-19 obiskali Benetke, ste skoraj gotovo videli, kako je v kanal Giudecca, proti kateremu se odpira Trg svetega Marka, zapeljala kakšna velikanska potniška ladja in skorajda zakrila nebo.

Nadrealne prizore velikank, ki so plule skozi eno najlepših mest na svetu, so v preteklosti že večkrat želeli ustaviti ljudje, zaskrbljeni za prihodnost Benetk, enkrat jim je celo uspelo, a le začasno. Kaže, da je bila za dokončno rešitev potrebna pandemija, ki je zaustavila turizem, z njim pa tudi industrijo turističnih križarjenj.

Benetke potniška ladja križarka Foto: Reuters

Ni povsem jasno, kdaj, če sploh, se bodo križarjenja vrnila na raven pred pandemijo, a v Benetkah želijo biti na to v vsakem primeru pripravljeni. Njihove pozive je uslišala italijanska vlada, ki je ta teden odločila, da se velike potniške in tovorne ladje ne smejo približati staremu mestnemu jedru Benetk in da se ne smejo več sidrati v Beneški laguni.

"Kdorkoli je v zadnjih letih obiskal Benetke, ga je šokiral pogled na te ladje, dolge več sto metrov in visoke kot stanovanjske zgradbe, ki so plule mimo tako občutljivih krajev," je ob tem izjavil italijanski minister za kulturo Dario Franceschini.

"Ministrski svet je sprejel odločitev, ki smo jo čakali že leta: pristanišče za velike ladje bo treba zgraditi zunaj lagune, kar zahteva tudi Unesco," je zapisal na Twitterju.

Italijanska vlada je sicer že leta 2013 prepovedala plutje velikih ladij po kanalu Giudecca, a je to prepoved pozneje ovrglo regionalno sodišče, češ da ni dokazov, da bi te ladje pomenile varnostno ali ekološko tveganje. Leta 2017 je vlada znova izdala direktivo, po kateri bi se morale velike ladje izogibati plutju mimo Trga svetega Marka, vendar te prepovedi nikoli niso uresničili.

Benetke potniška ladja križarka Foto: Reuters

Benečani upajo, da bo tokratna prepoved vendarle zalegla. Kot so opozarjali, velike ladje povzročajo valove, ki spodkopavajo temelje, na katerih so Benetke zgrajene, zgradbe pa se zato še hitreje posedajo.

Poudarjali so tudi, da so velike potniške ladje sredi Benetk moteče tudi iz povsem estetskih razlogov, ob tem pa mestu ne prinašajo turističnega zaslužka, ker potniki bivajo in jedo na ladji in v mestu pustijo le malo denarja.

Oglejte si še:

Benetke Trendi Benetke in Firence nad Airbnb: Ko se meje odprejo, moramo biti pripravljeni Benetke Trendi Presahnjene Benetke: prebivalce presenetile nasedle gondole #video vlak Frecciarossa Trendi Med Ljubljano in Benetkami hočejo uvesti vlak, ki doseže 300 kilometrov na uro

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin