Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2017,
14.43

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

#dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma okolica Ljubljane Na dopustu Šmarna gora Najlepši razgledi v Sloveniji Biseri Slovenije

Petek, 2. 6. 2017, 14.43

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (9): Šmarna gora

Šmarna gora: najbolj znana razgledna točka v okolici Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Šmarna gora, razgled | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Šmarna gora je vsekakor najbolj oblegana vzpetina v okolici Ljubljane, a vsakdo, ki se je kdaj povzpel na njen vrh, razume, zakaj je tako: tamkajšnji razgledi na okolico so izjemni.

Šmarna gora ima pravzaprav dva vrhova, ki ji iz daljave dajeta značilen obris, za katerega pravijo, da spominja na žensko oprsje. Obiskovalci se vzpenjajo predvsem na vzhodni, nižji vrh, ki je prav tako poimenovan Šmarna gora in meri 669 metrov nadmorske višine, medtem ko zahodni višji vrh, Grmada, meri 676 metrov. Za izjemne razglede s tega hriba pa je še bolj pomembno dejstvo, da je Šmarna gora osamelec in zato pogleda z nje ne ovira nobena bližnja vzpetina, "štrli" pa okoli 350 metrov nad Ljubljansko kotlino.

Idilični razgledi v fotogaleriji:

Fotogalerija
1 / 12

S "Šmarke" se takrat, ko je ozračje čisto, razlega čudovit pogled do Alp, na drugi strani pa prek Ljubljane in Barja vse do Snežnika in Gorjancev. Še bolj pravljičen je pogled takrat, ko Ljubljansko kotlino pokriva megla in se Šmarna gora iz nje vzpenja kot pečina iz morja, mnogi pohodniki pa prisegajo na zgodnjejutranjo turo, da lahko z vrha občudujejo sončni vzhod.

 

Glavna točka izletnikov in pohodnikov je sedem metrov nižji vrh predvsem zato, ker je tam vsa potrebna infrastruktura, da se okrepčate - govorimo o tamkajšnji gostilni Ledinek, ki slovi po domačih dobrotah od ričeta, ajdovih žgancev in kranjskih klobas do zavitkov in mišk, tam pa je tudi cerkev Matere Božje, h kateri že stoletja vodi romarska pot.

Šmarnogorsko poživilo za utrujene noge | Foto: Bor Slana Šmarnogorsko poživilo za utrujene noge Foto: Bor Slana

Na Šmarno goro iz več izhodišč vodi vrsta poti, med katerimi so tako lagodnejše sprehajalne kot zahtevne plezalne. Spisek izhodišč in opise poti najdete tukaj.


Preberite še:


Zanimivosti v bližini

Smledniški grad

Še ena razgledna točka v bližini, sicer nižja, a prav tako zanimiva, je Smledniški grad, srednjeveška utrdba, od katere so do danes ostale le ruševine. Je prav zanimiva izletniška točka, s katere se lahko ozrete nazaj proti Šmarni gori, od tod pa lahko pogledate tudi dol na bližnje Zbiljsko jezero.

Zbiljsko jezero | Foto: Matej Leskovšek Zbiljsko jezero Foto: Matej Leskovšek

Zbiljsko jezero

Obala Zbiljskega jezera se v toplih dneh spremeni v pravo priljubljansko riviero, kamor se zgrinjajo vsi od navdušencev nad vodnimi športi in rekreativcev, ki s pridom izkoriščajo tamkajšnje športne površine, do bolj umirjenih izletnikov, ki se odločijo za lagodno veslanje po jezeru ali pa uživanje na ležalnikih tamkajšnjih gostinskih lokalov.

Trbojsko jezero

Če se vam zdi gneča ob Zbiljskem jezeru prevelika, lahko poskusite srečo naprej v smeri proti Kranju - ob Trbojskem jezeru, ki je prav tako kot Zbiljsko nastalo z zajezitvijo Save. Tudi tam je poskrbljeno tako za gostinsko ponudbo kot športno udejstvovanje, še posebej je v zadnjih nekaj letih priljubljeno supanje.


Najboljše gostilne v bližini:

Gostilna Skaručna: domača pojedina ob gramofonu

Gostilna Mihovec: klasika, ki sili v sedanjost

Kult316: večerja pri ljubljanskih študentih

 
Ne spreglejte