SiolNET. Trendi Potovanja
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenca, ki sta v Maleziji končno našla pogum za začetek lastnega posla

3,38

termometer

 | Foto: KickAss BikePlates
Foto: KickAss BikePlates

Mladi Ajdi Flašker se je pred leti porodila ideja o stilski dopolnitvi kolesa, a se je šele po obisku Malezije, ko se je nalezla "azijskega pristopa", opogumila in končno uresničila svojo dolgoletno željo. Nastale so tablice, ki "trgajo gate".

Ajda Flašker je eno od treh imen, ki stojijo za KickAss BikePlates, stilskimi tablicami za kolo, ki z zanimivimi in igrivimi napisi popestrijo ekološko prevozno sredstvo. Ideja zanje se je porodila v njenih študentskih letih, ko je iskala zanimivo tablico za svoje kolo.

"Ideja je mnogo let čakala, vendar je vedno zorela želja po uresničitvi. Nato je konec aprila 2017 napočil čas in mi smo bili zreli, da smo jo začeli uresničevati. Tako so v sredini novembra 2017 Kick Ass Bike Plates ali v prevodu tablice, ki 'trgajo' gate ugledale luč sveta."

Ajdi pri tablicah pomagata še partner Gregor Zakrajšek in njena sestra Ana.

Z estetskimi tablicami lahko lastniki koles svojemu dodajo osebno noto.  | Foto: KickAss BikePlates Z estetskimi tablicami lahko lastniki koles svojemu dodajo osebno noto. Foto: KickAss BikePlates

Vpliv Azije opogumil ekipo

Za lansiranje je bilo potrebnega kar nekaj poguma in "azijskega pristopa", razlaga Ajda. V začetku leta se je z Gregorjem odločila za daljše potovanje in pot ju je med drugim vodila s Šrilanke v Malezijo, kjer sta iskala malo drugačne izkušnje.

"Želela sva več kot zgolj klasično potovanje. Tako sva preverila, ali kje iščejo prostovoljce. Našla sva prikupno in zelo znano kolesarsko delavnico v Kuala Lumpurju, ki ima v večernih urah tudi restavracijo. Tam smo sestavljali zlasti kolesa, narejena po meri, ki so naju oba očarala. Ves čas sva se tudi spraševala, česa bi se lotila sama."

V delavnici smo premlevali raznorazne ideje, dokler ni na plan prišla moja "pozabljena" ideja o tablicah za kolesa. Moje navdušenje je kmalu zajelo Gregorja in mojo mlajšo sestro Ano. Skupaj smo se odločili, da je dovolj zgolj premlevanja idej, in smo resno začeli z uresničevanjem. Z Gregorjem sva bila tako vzhičena, da prvih nekaj dni skoraj nisva spala.

K akciji jih je spodbudilo predvsem azijsko mišljenje, ki skoraj ne pozna zapletanja. "V Aziji se namreč veliko zadev lotijo 'ad hoc', torej brez pretiranega načrtovanja. Vihrava navdušenost in pa vpletenost ekipe treh nam je pomagala, da smo se sploh lotili projekta."

Napisi na tablicah so za zdaj v angleškem jeziku, nabor pa bodo postopoma širili.  | Foto: KickAss BikePlates Napisi na tablicah so za zdaj v angleškem jeziku, nabor pa bodo postopoma širili. Foto: KickAss BikePlates

Samo drugačna barva kolesa ni več nekaj posebnega, izvirne tablice pa so lepa popestritev dodatkov za kolo. | Foto: KickAss BikePlates Samo drugačna barva kolesa ni več nekaj posebnega, izvirne tablice pa so lepa popestritev dodatkov za kolo. Foto: KickAss BikePlates

Za lansiranje potrebovali pol leta

Prvi pravi izziv, ki jim je vzel tudi največ časa, je bil razviti držalo, s katerim se tablico pritrdi na kolo in ustreza 99 odstotkom koles.

"Na prvi pogled se je zdelo zelo preprosto, vendar je bilo potrebnih kar nekaj svežih idej, da smo vse skupaj spravili v realnost. Prve prototipe sva naredila kar v malezijski kolesarski delavnici," je razložil Gregor. Unikatno držalo, ki so ga zaščitili z registracijo modela, se lahko dobi ob naročilu tablice.

Sledila je izbira ustreznega materiala za tablice in izdelava različnih dizajnov. "Da smo vse skupaj spravili na trg, smo potrebovali pol leta."

Njihov cilj? Najprej pridobiti prepoznavnost v Sloveniji, nato pa osvojiti svet. No, še prej pa Evropo.

Slovenka, ki je v ameriških filmih našla navdih za poseben modni dodatek za kolo

Trenutno je na voljo deset različnih dizajnov, tablice pa na kolo na estetski način pritrdite z na novo razvitim in zaščitenim držalom. | Foto: KickAss BikePlates Trenutno je na voljo deset različnih dizajnov, tablice pa na kolo na estetski način pritrdite z na novo razvitim in zaščitenim držalom. Foto: KickAss BikePlates

Slovenija sanjska dežela za kolesarje

Popotnika Ajda in Gregor sta trenutno v Ljubljani in se posvečata tablicam, ki "trgajo gate", sicer pa rada kolesarita po vsem svetu.

Najboljši pogoji za kolesarjenje? No, če radi kolesarite med palmami po ravnini in vas temperature nad 30°C ter visoka vlažnost ne motijo, bi to bila lahko Tajska (smeh, op. p.). Sicer pa, roko na srce, v Sloveniji imamo super klance in čudovito naravo, na Primorskem pa temperature za celoletno prijetno kolesarjenje.

Kolo je zanju glavno prevozno sredstvo, predvsem po opravkih v Ljubljani. Zadnja leta ostajata zvesta svojima oldtimerjema, Gregor pa si je za spomin na kolesarjenje po Aziji domov pripeljal kolo, ki ga je sam sestavil v malezijski kolesarski delavnici.

Kolesu ostajata zvesta tudi v zimi in mrazu. "Kako že pravijo? Zagrizen kolesar ne pozna slabega vremena, ampak samo slabo opremo in premalo volje. Naju ne ustavi ne mraz ne sneg. Mogoče včasih obilo dežja (smeh, op. p.)."

S kolesom po Ljubljani: najlepše poti in najlepši kotički #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 96
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin