Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
5. 11. 2015,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nakupovanje pešci

Četrtek, 5. 11. 2015, 14.15

8 let

Prehitevalna steza za pešce - za še lažje nakupovanje

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V mestih se hitri življenjski tempo pozna tudi v hoji pešcev na cesti. Za neovirano premagovanje razdalj, predvsem pa za nakupovanje, so v Liverpoolu zasnovali stezo za hitro hojo.

Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da je za kar 47 odstotkov vprašanih potrošniki izjemno ovirajoča počasna mestna hoja, medtem ko sami drvijo po nakupih.

Odgovor na ugotovitve ankete so tako z zasnovo prehitevalne steze za pešce poiskali v Liverpoolu, v ulici St John. S tem so potrošnikom zagotovili neovirano gibanje do tamkajšnjega trinadstropnega nakupovalnega centra. Prav prebijanje skozi gnečo in postanke ljudi sredi ulice, ki se dogajajo ob naključnih srečanjih, so vprašani v raziskavi izpostavili kot najbolj moteče.

V podporo porabništvu in hitremu življenju Kot kaže, je nova mestna pridobitev, kot jo vidijo njeni idejni vodje, bolj priljubljena med mladimi nakupovalci kot med starejšimi. Še posebej jim je všeč, ker imajo na poti do novih dobrin eno ovir manj, pa tudi zato, ker z upočasnjevanjem hoje ne izgubljajo časa.

Prehitevalna steza je dobrodošla tudi za tiste, ki si med mestno gnečo utirajo pot na sestanke in opravke. Nastala je torej v očitnem imenu porabništva in v podporo hitremu življenjskemu ritmu.

Cona za pešče, ki telefonirajo Hitra steza za pešce v Liverpoolu pa ni prva tovrstna poteza v urbanem prostoru. Ob naslavljanju problema uporabe mobilnih telefonov v javnem prostoru, npr. med hojo po ulici, se je lani v Washingtonu DC družbenega poskusa z vzpostavitvijo posebne steze lotila tudi televizija National Geographic.

Za številne mestne uporabnike, to so potrdili tudi v omenjeni britanski anketi, je neprijetno, ko tok ulice upočasnjujejo ali celo prekinejo uporabniki mobilnih telefonov. Zato so se v medijski hiši v okviru serije Mind Over Masses lotili tega vprašanja.

V ameriškem velemestu so tako na pločniku začrtali dve liniji: počasno, kjer je uporaba mobilnih telefonov mogoča, in hitro, kjer ni bila dovoljena uporaba mobilnih telefonov. Z oznakami na tleh in napisoma na tleh so pešcem sporočili nova pravila in jim ponudili izbiro.

Steza za pisanje sporočil tudi v Belgiji Po vzoru eksperimenta televizije National Geographic so lani v mestu Chongqing na jugozahodu Kitajske uvedli ločena območja na pločniku, da bi se izognili nepotrebnim trčenjem med pešci, ki med hojo pišejo sporočila ali na telefonu brskajo po spletu. Letos poleti so tudi v belgijskem mestu Antwerpen uvedli posebno stezo za tiste, ki med hojo pišejo sporočila. Tako lahko nemoteno tovrstno komunicirajo, pri tem pa se ne zaletavajo v mimoidoče.

Ne spreglejte