Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 5. 2018,
11.20

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

otok nakup Škotska

Nedelja, 13. 5. 2018, 11.20

5 let, 11 mesecev

Prebivalci so, da bi obdržali svoje domove, kupili škotski otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
otok Ulva | Foto Facebook

Foto: Facebook

Prebivalci odročnega škotskega otoka Ulva, ki je prepoznaven po gričevnati pokrajini in skalnati obali, so se pred kratkim znašli pred nezavidljivo situacijo. Lastnik je dal namreč otok na prodaj, s tem pa je pritegnil zanimanje bogatih kupcev. Peterica prebivalcev se je zbala za svoje domove in se odločila otok kupiti.

Lastnik otoka Jamie Howard je želel s prodajo otoka, s katerim bi kupec dobil priložnost za lastništvo "enega najbolj imenitnih zasebnih otokov na severu Evrope", zaslužiti okoli 4,7 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za otok so se zanimali bogataši

Kmalu za tem, ko je otok prišel na trg, so se za njegov nakup začeli zanimati številni bogataši. Pet prebivalcev je zaskrbelo, da jim novi lastnik ne bo več dovolil živeti na otoku, zato so se odločili, da ga kupijo.

Na otoku Ulva, ki je v zasebni lasti, živi okoli 16 ljudi, ki se ukvarjajo z živinorejo, ribolovom in turizmom. | Foto: Facebook Na otoku Ulva, ki je v zasebni lasti, živi okoli 16 ljudi, ki se ukvarjajo z živinorejo, ribolovom in turizmom. Foto: Facebook

Zakon v prid lokalni skupnosti

Lokalni skupnosti je uspelo odložiti prodajo z novim škotskim zakonom, ki prebivalcem zagotavlja možnost nakupa zemljišča, obenem pa je peterici zagotovil tudi čas za zbiranje denarja.

Na otoku Ulva, ki je v zasebni lasti, živi okoli 16 ljudi, ki se ukvarjajo z živinorejo, ribolovom in turizmom. Ker ceste niso asfaltirane, je osnovno prevozno sredstvo štirikolesnik, ki ga uporabljajo vsi prebivalci, stari in mladi.

Otok, ki velja za enega najbolj unikatnih in najlepših škotskih otokov, radi obiščejo tudi turisti. | Foto: Facebook Otok, ki velja za enega najbolj unikatnih in najlepših škotskih otokov, radi obiščejo tudi turisti. Foto: Facebook

Dolg in zapleten proces do nakupa

"Po dolgem in zapletenem procesu so skupnosti odobrili nakup zemljišča po ceni, ki so jo po naročilu škotske vlade postavili neodvisni cenilci," je v izjavi za javnost povedala skupina domačinov.

"Da smo lahko kupili celotno posestvo, smo morali pogajanja nadaljevati do te točke danes, ko lahko sporočimo, da smo dosegli končni dogovor," so še dejali.

Finančna podpora in spodbude otočanom

Zahvaljujoč odobritvi vlade in finančnim prispevkom več kot 500 posameznikov jim je namreč uspelo zbrati zahtevano vsoto.

"Ne moremo se dovolj zahvaliti - ne le za finančno podporo, temveč tudi za vse spodbude, ki smo jih prejeli v času procesa," je dejal predstavnik lokalne skupnosti Colin Morrison.

Ne spreglejte