Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
9.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Plitviška jezera Plitvice

Nedelja, 30. 3. 2014, 9.38

7 let, 12 mesecev

Plitviška jezera: lepota in mir v objemu narave (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če ste se kdaj odpravljali na poletni oddih v Dalmacijo, ste med vožnjo zagotovo opazili obcestne table, ki kažejo proti eni izmed najlepših naravnih znamenitosti Hrvaške. Pa ste jo že obiskali?

Če je vaš odgovor nikalen, je skrajni čas za to, da si eno najlepših naravnih znamenitosti, mimo katere tisoče Slovencev vsako leto roma proti zasluženemu dopustu, tudi ogledate in užijete lepoto ter spokojnost 16 jezer, ki jih povezujejo slapovi.

Plitviška jezera obdajajo bukovi gozdovi, ki poleti zagotavljajo dobršen del odklopa od neznosne vročine, drugi del pa pristavi pršenje slapov, mimo katerih se lahko sprehajate po začrtanih poteh, ki lahko trajajo vse od dveh pa do osmih ur, ki jih boste porabili, če vas bo zamikal ogled večjega dela od vseh 192 kvadratnih kilometrov parka.

V dveh urah lahko okusite vse čare Ker pa bi se v primeru odhoda na dopust verjetno čarom jezer prepustili za krajši čas, bo dvourna ekspedicija dovolj, da boste osrčje Hrvaške zapustili z lepimi spomini.

V tem času lahko namreč prehodite dobršen del gornjih jezer, ki si med, za vsakega navdušenca nad fotografijo, naj bo ta s fotoaparatom ali pametnim mobilnim telefonom, neskončnimi motivi prelivanja vode sledijo: Prošćansko jezero, Ciganovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Golovac, Milino jezero, Jezerce, Burgeti in Kozjak.

Spodnja jezera Milanovac, Gavanovac, Kuleđerovac in Novakovića Brod ponujajo nekoliko bolj umirjeno doživetje z manj atraktivnimi pogledi, a še vedno kristalno čisto vodo, ki vas bo prežela s svojo spokojnostjo.

Po stezah, s turističnim vlakcem ali električnim čolnom Ob prihodu v zavetje te naravne znamenitosti vas bodo ob nakupu vstopnice, za katero morajo med aprilom in julijem odrasli odšteti dobrih 14, otroci od 7. do 18. leta pa 7 evrov (za mlajše je vstop brezplačen), prijazni delavci usmerili na pot, ki vam bo najbolj ustrezala glede na čas, ki ga imate, in vremenske razmere.

Proti čudovitim razgledom se boste tako po izbiri odpeljali s turističnim vlakcem ali električnim čolnom, ki vas bo prek jezera Kozjak popeljal do stez, ki se vijejo ob in čez pretakajočo se vodo.

Raj za rekreacijo Seveda pa obisk te naravne znamenitosti ni namenjen le tistim, ki si želijo umirjenega oddiha stran od mestnega vrveža. Plitviška jezera so namreč odličen kraj za rekreacijo. Še več, vsako leto prav v objemu tega neokrnjenega koščka narave organizirajo maraton, ki je zagotovo prava popestritev za vsakega strastnega tekača.

Na voljo so preizkušnje na klasičnih 42, polovičnih 21 in rekreativnih 5 kilometrov. Poleg nagrade za zmagovalce pa je za vse tekače poleg siceršnje strasti do teka nagrada tudi pogled na park, skozi katerega tečejo, saj se ta močno razlikuje od sicer zelo priljubljenih tekaških preizkušenj, ki se običajno odvijajo v večjih mestih, obdanih z betonom in asfaltom. Neskončni slapovi v gibanju

Ne spreglejte