Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 3. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Ana Praprotnik Asja Širovnik Moškon digitalna tehnologija splet luksuz odklop potovanje

Sreda, 8. 3. 2017, 16.25

6 let, 6 mesecev

Pet tako oddaljenih lokacij, da se boste lahko resnično odklopili

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
potovanje, luksuz, odklop | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ti kraji ne ponujajo brezžičnega omrežja, signal mobilnega omrežja pa je tako slab, da vas tudi priklicati ne bodo mogli. A kljub temu veljajo za luksuzne, kjer je popoln odklop zagotovljen.

Stres, težave v službi in doma, preobremenjenost in pregorelost … Vse to je znak, da je čas za oddih ali bolje rečeno odklop. A velikokrat se tudi na dopustu ne odpočijemo tako, kot bi si želeli.

Krivo je stalno preverjanje e-pošte, družbenih omrežij, pisanje sporočil in tudi klicanje domov. Vsemu temu lahko ubežite s počitnicami v krajih, ki so tako oddaljeni, da boste resnično pozabili na vsakdanje skrbi, saj z njimi ne boste obkroženi.

Na teh lokacijah gostom ne ponujajo brezžičnega omrežja, močno oslabljen pa je tudi signal mobilnega omrežja:

Tierra Patagonia, Čile

Čeprav zaradi zanimive arhitekture daje vtis, da ponuja visoko tehnologijo, ni tako. Luksuzni hoteli Tierra se oglašujejo kot lokacija brez brezžičnega omrežja, kamor ne seže niti signal mobilnega omrežja. Pravijo, da je to prednost in ne slabost, saj zagotavlja popolno osredotočenost nase in najboljše polnjenje baterij.

potovanje, luksuz, odklop | Foto:

Jack’s Camp, Bocvana

Mnogo luksuznih kampov v Afriki ponuja brezžično omrežje, a ta kamp je drugačen. Jamčijo popolno odmaknjenost od digitalne tehnologije in povečano uživanje v divjini.

potovanje, luksuz, odklop | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kamp Jamtara Wilderness, Indija

Član osebja iz tega romantičnega kampa pojasnjuje, da bi se morali za dober mobilni signal voziti nekaj časa, nato stopiti iz avtomobila in mobilnik držati res visoko, da bi ga ujeli. "A pazite se radovednih velikih mačk!" je še opozoril.

potovanje, luksuz, odklop | Foto:

Great Bear Lodge, Vancouver

Namesto prenosnega računalnika spakirajte daljnogled, če se odpravljate na ta otok, ki je obkrožen z medvedi. Koče ponujajo udobne sobe z dih jemajočim razgledom, domačimi obroki in lokalnimi vini.

potovanje, luksuz, odklop | Foto:

Otok Ratua, Vanuatu

Neskončen pogled modre lagune z lesenimi pomoli kar kliče po fotografiranju in objavi na Instagramu, a to žal ni mogoče. Vendar pa vam bo čisto vseeno, saj vas bo raj na tem zasebnem otoku tako prevzel, da boste pozabili na splet in zunanji svet.

potovanje, luksuz, odklop | Foto:

Nov trend luksuza, ki ga Slovenci še ne poznamo

Ta nov način počitnikovanja ima svoje ime: počitnice brez digitalne tehnologije (v ang. digital free holidays). Gre za enega zadnjih trendov v turizmu, kje je poudarek na osebnih odnosih, sprehodih, meditaciji, jogi in telesni aktivnosti, razlaga Ana Praprotnik, direktorica marketinga pri Sava Hotels & Resorts. A ta trend pri nas še ni zaživel.

Trend je v Ameriki prisoten že kakšna tri leta, v Veliki Britaniji pa se je pojavil konec leta 2015. Do nas še ni prišel, Slovenija je še v 'always on mode', kjer gostje pogostokrat na recepciji ob prihodu najprej vprašajo, ali imate Wi-Fi.

Praprotnikova razlaga, da so med svojimi gosti preverili idejo o počitnicah s popolnim komunikacijskim odklopom in ocenili, da produkt ne bi bil zanimiv za dovolj gostov. "Verjamem pa, da bomo tja prišli, saj se svet vedno hitreje vrti, zahteve so vedno večje, potrebe in želje vedno višje, vedno več je izbire, odločitve so vedno težje, manjka nam časa, vedno smo na voljo … To pa pogosto pelje do utrujenosti, celo izčrpanosti. Takrat potrebujemo popoln odklop od vsega, da se znova postavimo na mesto, regeneriramo, si napolnimo baterije."

Slovenci smo za luksuzna potovanja pripravljeni odšteti tudi pet tisoč evrov in več na osebo.

Slovenci si počitnic še vedno ne predstavljamo brez brezžičnega omrežja. | Foto: Thinkstock Slovenci si počitnic še vedno ne predstavljamo brez brezžičnega omrežja. Foto: Thinkstock

Menjava okolja, ko se preveč vživimo v svojo rutino

Redna menjava okolja, počitek ter odklop od vsakodnevne rutine in predvsem digitalne tehnologije so izjemno pomembni za našo dobrobit, pravi hipnoterapevtka Asja Širovnik Moškon. Odkrila je, da je okolje zelo pomembno zamenjati predvsem takrat, ko želimo v svoje življenje uvesti spremembe.

"Menjava okolja ima sama po sebi terapevtsko vrednost, če pa se v 'odklop' podamo zavestno, je učinek toliko večji. Ne gre torej le za to, da bi z odklopom sprostili telo in duha, še več, s spremembo okolja ustvarjamo pogoje za spremembo v nas samih in delamo prostor za nekaj novega."

Sama se je selila že 27-krat, pri čemer je zamenjala 12 držav. Čuti, da je zanjo menjava okolja nujna vsakih šest mesecev. Seveda pa je to odvisno od posameznika, dodaja.

Okolje je treba zamenjati, ko spoznamo ali začutimo, da smo se preveč vživeli v svojo rutino, da smo postali človek navade in da ne delamo nič novega. Ko zamenjamo okolje, se spremeni naš pogled na svet. Sebe vidimo z drugačnimi očmi. Če govorimo še tuji jezik, stopimo v drugačno osebnost oziroma pride bolj do izraza drugi del naše osebnosti.

Ko smo v popolnem stiku z naravo, se čisto odklopimo in pozabimo na ego, stanje naše zavesti je takrat najbolj plodno in dobivamo največ navdiha. | Foto: Thinkstock Ko smo v popolnem stiku z naravo, se čisto odklopimo in pozabimo na ego, stanje naše zavesti je takrat najbolj plodno in dobivamo največ navdiha. Foto: Thinkstock

V tem stanju se rojevajo najboljše ideje

Ko se odpravimo na takšen oddih, se je pomembno vsaj za nekaj dni odpovedati mobitelu, Facebooku in elektronskim sporočilom, predvsem pa občutku, da moramo nekaj početi. "Tukaj je proces ravno obraten. Najprej je pomembno biti, samo biti. V miru, s seboj … Zaznati naravno lepoto, ki nas obdaja, utišati tisti večni tok misli, zmanjšati glas kritičnega uma, ega, umakniti občutek, da moramo narediti še to in ono," pravi Širovnik Moškonova.

"Samo biti, sam s seboj, v miru in lepoti vsega, kar nas obdaja, in ob tem začutiti zadovoljstvo, srečo – to je umetnost obstoja. In ravno to stanje zavesti je najbolj plodno, daje nam največji navdih, največ energije, najboljše ideje, ki čez čas pridejo same od sebe. Ponavadi pa nam dajo smernice za življenje, da bi lahko bili še srečnejši."

Hipnoterapevtka še svetuje, katere lokacije so za to najprimernejše. V mislih ima kraje, kjer nam je lepo: gore, morje, puščavski pesek ali džungla, predvsem narava ima pravo moč. "Prepustimo se njenim energijam, frekvencam, zvokom, vonjavam, barvam, oblikam … Naj napolni naša čutila, naš um, naše telo. Tudi ljudje smo del narave in v teh srečanjih je, kot da bi se vrnili domov. V naravnem okolju se naše življenje umiri in duša napolni."

Save

Save

Save

Ne spreglejte